A programot az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, és ha jóváhagyják, akkor a 2020-ig tartó ciklusban 15 milliárd forintnyi támogatást kap a hazai halászati ágazat - mondta Viski József. Ez a keret 3 milliárd forinttal nagyobb, mint az előző időszakban volt - tette hozzá.
A hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják - mondta a politikus. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel ugyanis Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai között,
más országokban évente 4-5-ször ennyi halat fogyasztanak.
Viski József elmondta azt is, hogy célszerű lesz növelni a halfajták kínálatát is: a halgazdaságokban lehalászott mennyiség 80 százaléka jelenleg ponty. A harcsa, a csuka, a süllő és a pisztráng azonban jobban eladható, ezek a ragadozó halak exportképesek is - hangsúlyozta a politikus.
A hazai halfogyasztás növelése érdekében a tervek között szerepel, hogy a közétkeztetésben bővüljön a hazai halételek kínálata - ez naponta hozzávetőleg 2 millió felnőtt és félmillió gyerek egészségesebb táplálkozását jelentené. Azonban az iskolai menzákon, üzemi konyhákban a friss hal folyamatos biztosítása jogszabályi módosításokat, a gyakorlathoz igazítást igényel - jegyezte meg a helyettes államtitkár.