Folyik az orra? Tuti tipp a nátha ellen!

Ez zsír! Dobd fel az ételeidet a tél legegészségesebb fűszereivel!, fűszer, gyömbér
Vágólapra másolva!
Makacsul tartja magát a tévhit, miszerint az egészséges dolgok általában élvezhetetlenek. A gyömbérre mindez biztosan nem igaz. Az íze izgalmas és finom, ezerféleképpen felhasználható, és közben a testünkkel is csak jót tesz. Van pár erős érvünk amellett, hogy jövőre mindig legyen belőle otthon.
Vágólapra másolva!

A gyömbért sokan még mindig csak fűszerként ismerik, pedig a felhasználási lehetőségei legalább olyan színesek, mint maga a növény, legalábbis a virága. Sós ételekben, süteményekben is jól működik, leforrázva, mézzel-citrommal ízesítve pedig

az egyik legjobb téli ital,

amit ihatunk ebben a latyakos, vírusokkal teli időszakban.

Az ünnepi lakomák utáni gyógyírt is jelentheti Forrás: Táfelspicc

A gyomor nagy barátja

A gyomoregészséget számos oldalról támogatja. Ez most különösen jól jöhet bárkinek, aki kicsit túlzásba vitte az ünnepi lakmározást. A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait, ezzel megelőzi a felfúvódást. Ugyanakkor a bélgörcsöket is enyhíti, sőt, a baktérium okozta hasmenés esetén is ajánlott. Nagy előnye, hogy

emésztést serkentő hatását szinte azonnal érezteti,

ezért egy nehezebb vacsora után ajánlatos azonnal elfogyasztani egy kis gyömbérteát. Aki bírja a tömör ízét, az nyersen is rágcsálhatja.

Nem árt, ha van belőle otthon Forrás: Thinkstock

Meghűlés tünetei ellen

Az influenza és rosszéletű társai imádják ezt az enyhe, latyakos telet – mi kevésbé. Idén rengetegen szenvednek az el nem múló torokfájástól és köhögéstől. Ha már mindent kipróbáltak,

a gyömbérnek még adjanak egy esélyt.

Kellemesen melegítő, izzasztó hatása miatt a legideálisabb ital, amit alvás előtt fogyaszthatunk. Támogatja az immunrendszert, antivirális és köhögéscsillapító hatása is van.

Ismertségét az araboknak köszönheti

A gyömbért már régóta ismerjük gyógy- és fűszernövényként, a kínai és az indiai konyha és orvostudomány (például az ajurvéda) egyik fő alapanyaga. Az ókori Rómával az indiaiak ismertették meg, a birodalom bukása után az arabok vették át a hatalmat a fűszerkereskedelem felett, ezzel egy időben a gyömbér népszerűvé és értékessé vált. Jellemzően tartósítva, édességként kereskedtek vele.


A nyugati országokban írós-tejes italokat ízesítettek a gyömbérrel már a 11. században, viszont csak később vált igazán használttá a konyhákban: gyömbérpasztával ízesítettek húsokat, majd állítólag az 1500-as években I. Erzsébet angol királynő találta ki a mézeskalácsot (angolul gingerbread), ami azóta elválaszthatatlan a karácsonytól.

Afrikába és a Karib-tengerre a 15. században jutott el, azóta az egész trópusokon termesztenek gyömbért. Afrikában és Európában is elterjedt volt, hogy a gyömbért afrodiziákumként használták.

Igazi szíverősítő

A szívnek azért tesz jót, mert rendszeres fogyasztása

csökkenti a koleszterinszintet,

sőt, a vérrögképződést is. Magas a káliumtartalma, ami szintén a szív- és az érrendszer egészsége szempontjából fontos. Egy kutatás során 85 személynek 45 napig kellett háromgrammnyi gyömbérport elfogyasztania naponta. Az eredmények azt mutatták, hogy a többségnek jelentősen csökkent a koleszterinszintje.

Vitaminbomba: a gyömbéres répalé

Felturbózná immunrendszerét? Néha a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. A következő recepthez mindössze négy darab sárgarépára és egy két centiméteres gyömbérgyökérre van szüksége.
A hozzávalókat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük, és állni hagyjuk minimum egy órát. Végül gyümölcscentrifugával összezúzzuk és tetszés szerint citrommal ízesítjük. Hidegen a legfinomabb.

Természetes fájdalomcsillapító

Számos területen lehet segítségünkre, ha fájdalommal van dolgunk. Egy egyszerű torokfájást is elviselhetőbbé tesz, de akár a menstruációs görcsöket is enyhítheti. Tabletta vagy őrlemény formájában szinte azonnal hat.