Jó hír a szomjazóknak: egyre több cseh sör fogy

cseh sörözők budapesten
Vágólapra másolva!
A régi jó dolgokból igenis megmarad valami, sőt még növekedésről is beszámolhatunk: tavaly 19,65 millió hektoliter sört főztek a csehországi sörgyárak, ami 2,3 százalékkal több, mint 2013-ban.
Vágólapra másolva!

A Cseh Sörgyártók Szövetségének keddi prágai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a hazai fogyasztásuk lényegében az előző év szintjén maradt, viszont a addig a kivitel nyolc százalékkal emelkedett. Csehországban tavaly 16,29 millió hektoliter sört ittak, ami minimális, 0,2 százalékos csökkenés. Az átlagos sörfogyasztás viszont nem változott: 144 liter volt tavaly is.

Nekünk, az exportból részesülő magyaroknak jó hír, hogy külföldön jelentősen megnőtt a cseh sör iránti érdeklődés. Míg 2013-ban 3,39 millió hektoliter adtak el a világban, addig tavaly már 3,65 milliót. Annak ellenére, hogy a világ egyik legmasszívabb sörhagyományokkal bíró országáról beszélünk, ők is importálnak, igaz, a saját fogyasztásukhoz képest elenyészően keveset: a sörbehozatal éves szinten 42 százalékkal esett vissza, mindössze 291 ezer hektolitert tett ki.

Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az elmúlt évek aggasztó stagnálása után már kellettek a jó hírek: A cseh sörpiac tavaly kissé fellélegzett. Míg a hazai fogyasztás lényegében 2010-től többé-kevésbé stagnál, addig a kivitel emelkedik." - jelentette ki Frantisek Sámal, a szövetség elnöke. Rámutatott: az utóbbi időben gyorsan változnak a sörfogyasztók szokásai is: jobban fogynak az erősebb és a speciális sörök.

Nagyon jól mutatja a cseh vendéglátó-ipari egységek legendás közösségteremtő erejét, hogy az ital 41 százalékát a vendéglőkben fogyasztják el. Emellett fontos mérföldkő, hogy erősödött az utóbbi évek trendje, azaz egyre több minisörgyár alakul: idén márciusban már 280 ilyen működött az országban. Bár termelésük emelkedik, a sörfogyasztásnak csak egy százalékát adják. A termelés nagy részét a 45 nagy sörgyár főzi.

Ha tudni szeretné, melyek a főváros legjobb cseh sörözői, kattintson ide.