Az anyuka ne hízzon, de a baba gyarapodjon

Aradvári-Szabolcs Mariann, Mák Erzsébet, Kiskanálnyi szeretet
Kiskanálnyi szeretet
Vágólapra másolva!
A magyar kismamák általában külföldi tanácsokra, receptekre hagyatkoznak, hiszen a babaétrendek irodalma többnyire külföldi adaptáció. Így volt ez eddig, most azonban megjött a hazai megoldás, magyar szerzőktől, itthoni alapanyagokból. A könyv egyik íróját, Aradvári-Szabolcs Mariannt kérdeztük.
Vágólapra másolva!
  • Magyar viszonyokhoz szabott recepteket és tanácsokat tartalmaz.
  • Egy itthon elhanyagolt témával, a várandósok étrendjével is foglalkozik.
  • Szó lesz a gyógyszerbeadás nehézségeiről is.
  • Kettő helyett kell gondolkodni, nem kettő helyett enni.

Számos cikk, könyv jelent már meg a témában – a Kiskanálnyi szeretet mi újat kínál olvasóinak?

Több szempontból is újat hoztunk, mert mi, szerzők dietetikusok és többszörös anyukák is vagyunk: így nemcsak szakmai ismereteink vannak a témában, hanem volt alkalmunk a tudományt a gyakorlatban alkalmazni.

Másrészt, a polcokon fellelhető könyvek nagy része külföldi adaptáció, míg

a miénk teljes mértékben a magyar viszonyokhoz alkalmazkodva íródott.

A magyar viszony itt azt jelenti, hogy a mindenki számára ismert és elérhető alapanyagokat használtunk fel a receptekhez; illetve a hozzátáplálásnál a nyersanyagok olyan sorrendjét állítottuk fel, amely a magyar populáció számára megfelelő.

Az Amerikából származó fordítások például felsorolnak olyan hozzávalókat is, amelyek nálunk vagy allergénnek számítanak, vagy nehezen beszerezhetőek, esetleg nem ismerjük a csecsemőkre gyakorolt hatásukat.

Az egyik szerző, Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus Forrás: Kossuth Kiadó

Hogy állunk itthon a tudatos kismama- és kisbabaétkezéssel?

A kismamadiéta sajnos még gyerekcipőben jár. Sokan nem gondolják, mennyire fontos már ilyenkor odafigyelni az egészséges étkezésre, életmódra. Babatáplálásban már sokkal tudatosabbak vagyunk: hajlandóak vagyunk időt és energiát fordítani arra, hogy megszerezzük, elkészítsük számára a megfelelő ételeket.

Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák?

Elsősorban a túlevés a várandósság alatt. Nyolc-tíz kilogramm többletsúly az ideális. Előfordul a csecsemő, kisgyermek túletetése is. A tápszerrel táplált csecsemőknél megesik, hogy tíz, húsz vagy akár harminc milliliter plusz is lecsúszik, és a „sok kicsi sokra megy” elv alapján elszaladnak a grammok, a kilók.

A mozgás és a fejlődés általában lassabb ezeknél a babáknál.

A könyv milyen arányban foglalkozik az anya és a gyermek étkezésével?

Inkább a csecsemő táplálkozása a fő téma, de természetesen nem maradhatott ki a várandósság étrendje sem, hiszen sok múlik azon, milyen útravalót kap a gyerek az édesanyjától. Másrészt úgy gondoltuk, hogy ha a kicsikhez megfelelő útmutatást adunk, akkor ajándékként az anyukáknak is segítünk visszanyerni régi alakjukat.

A várandósok étrendjéről mit tudhatunk meg a könyvből?

A jelszó kettő helyett gondolkodni, de nem kettő helyett enni.

Általános útmutatást állítottunk össze az étrendről, a várandósság alatt kulcsfontosságú kiegészítőkről (folsav, vas, jód, omega-3). Szó esik néhány gyakori panasz enyhítéséről is, például a gyomorégés, émelygés, hányinger, kívánósság leküzdéséről.

Az étrenden kívül milyen fontos témákat érintenek még?

Az elméleti tudáson túl a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt. Az ételek összeválogatása és elkészítése mellett helyet kaptak a hétköznapi dolgok is: például gyógyszerbevételi bravúrok, játszótéri nassok, bébivendégség bébikkel, befőzés babák részére.

Ez nem a szoros értelmében vett befőttekről szól, hanem, hogy miképp lehet elraktározni a tavasz, a nyár, az ősz finomságait úgy, hogy akkor is hozzájusson a baba ezekhez a nyersanyagokhoz, ha pont téli, kora tavaszi időszakban kezdjük el a hozzátáplálást. Hiszen akkor még jóformán üres a kert.

Néhány betegséget is megemlítünk, amelyek leggyakrabban fordulnak elő csecsemőknél, kisgyerekeknél: pelenkadermatitisz, szájpenész, lázcsillapítás, táplálékallergia. Kiemelném, hogy néhány tanácsot, intelmet az apukáknak is becsempésztünk a könyvbe, hiszen kulcsszerepük ellenére méltatlanul ki vannak hagyva az ilyen témájú dolgokból.

Kiskanálnyi szeretet Forrás: Kossuth Kiadó

Hogy nyilatkoznak a szerzők a szoptatásról? Mennyire fontos, mikor és hogyan érdemes abbahagyni?

A szoptatás fantasztikus dolog: az anyatej kiváló táplálék a babának, egyedülálló összetétellel. Tulajdonképpen „kéznél van”, tiszta, megfelelő hőmérsékletű. Nem mellesleg, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy

azoknál a nőknél jóval kisebb az emlőrák előfordulása, akik szoptattak.

A WHO hat hónapos korig kizárólag anyatejes táplálást ajánl. Ez valóban egy olyan határ, ami után már érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, hiszen a babának már többre van szüksége.

A több azonban nem kizárólag kalóriákban mérhető. A baba kezd érdeklődni a családi asztal iránt, és fontos, hogy a kanállal történő evést, majd kilenc-tíz hónaposan a rágást is megtanulja. Általában egyéves korra kiváltjuk az összes szoptatást más étellel, de abbahagyni csak fokozatosan szabad. Ha két-három hét alatt váltunk ki egy-egy szoptatást, akkor a tejtermelés ennek megfelelően fog csökkenni, míg lassan magától elapad.

Mit gondol arról, hogy nemrég kizavartak egy szoptató anyukát Budapest egyik gyorsétterméből? Ön szerint vannak a szoptatásnak szabályai?

A szoptatás egy természetes dolog, azonban

nem várhatjuk el senkitől, hogy ezt mindenhol és mindenkor elfogadja.

Fontos megemlíteni, hogy ez egy nagyon belsőséges, intim kapcsolat az édesanya és gyermeke között – lássuk be, a megfelelő körülményeket nem tudjuk bárhol biztosítani. A babával történő kimozdulást érdemes úgy ütemezni, hogy lehetőleg ne kelljen útközben etetni. Ha mégis szükségessé válik a szoptatás, válasszunk olyan helyszínt, ahol kissé elhúzódva a világ zajától, akár kendővel eltakarva imitálni tudjuk az otthon megszokott nyugalmat.

A szerzőkről

Mák Erzsébet 1997-ben végzett dietetikusként Budapesten, azóta is oktat védőnőket, dietetikusokat. Biológiatanári és élelmiszerminőség-biztosító agrármérnöki diplomája is van, doktori címét a mesterséges intelligencia segítségével tervezett étrendek témaköréből kapta. Több mint tíz éve foglalkozik epilepsziás gyermekek diétájának betanításával.

Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikusként végzett Pécsett. Utána kórházi terápiás étkezési szakemberként dolgozott, majd pár évig szintén dietetikusokat oktatott. 2008 és 2014 között szerzője volt a Babainfo magazinnak. Jelenleg magántanácsadással foglalkozik.

Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartani?

Akármilyen korosztályról legyen szó, jót és egészségeset csak megfelelően összeválogatott alapanyagokból lehet előállítani. Ha nincs meg bennünk a készség a főzésre, kiváló csecsemőételeket találunk a boltokban, amelyek állandó összetételűek, bioalapanyag felhasználásával készülnek. A korosztályi besorolás segít az eligazodásban. Jobb választás, mint lustaságból megetetni a babát a családi fazékból, veszélyeztetve ezzel a megfelelő fejlődését.