Háromszor annyi cukor van a bébiételekben, mint kéne

kisbaba bébiétel babakaja babatáplálás
Alapvető fontosságú, hogy milyen ételekkel találkozik először
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament képviselői január 20-án megvétóztak egy bébiételekre vonatkozó javaslatot, mert az még mindig háromszor annyi cukrot ajánl, mint amennyi elfogadható lenne. Ezzel a gyerekkori túlsúly ellen szeretnének harcolni, illetve felhívták a figyelmet arra, hogy a korai táplálás óriási mértékben befolyásolja a későbbi ízválasztást is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerette volna átvinni bébiételekre vonatkozó javaslatát, amely alapján továbbra is háromszor annyi cukrot tartalmazhattak volna a termékek, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elfogadhatónak tart. A parlament ülésén résztvevő képviselők szerencsére megvétózták a javaslatot, így a Bizottságnak most újjal kell előállnia.

Kilós kiszerelésű kristálycukrot szortíroz egy dolgozó - az ételekbe is sok jut Forrás: MTI/Varga György

Keith Taylor, az angol zöld párt képviselője kiemelte: „Ha már ilyen fiatal korban ilyen mennyiségű cukorral találkoznak a gyerekek, az növeli a túlsúly kockázatát, és a későbbi ízválasztást is nagymértékben befolyásolja. Amennyire csak lehet, a minimumra kell csökkenteni a hozzáadott cukrok mennyiségét.

Ez a vétó most egy nagyon fontos lépés volt afelé, hogy a szabályok megalkotása során a legfontosabb szempont a csecsemők egészsége legyen”.

A WHO ajánlása szerint a bébiételek cukortartalmának a napi energiaszükséglet 10 százalékát kéne fedeznie – ehhez képest jelenleg annyit tartalmaznak, hogy az lefedi a napi szükséglet 30 százalékát is.

Alapvető fontosságú, hogy milyen ételekkel találkozik először Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Kaori Ando

A képviselők a következő érveléssel vétózták meg az Európai Bizottság javaslatát: „A rossz étrend a betegségek és a korai halálozás egyik fő oka. Fontosabb, mint a dohányzás, az alkohol, vagy a fizikai inaktivitás”.

Ajánlott irodalom

Szeretne többet megtudni a helyes csecsemőtáplálásról, de a várandósság étrendje sem hagyja hidegen? Olvassa el az egyik legjobb hazai szakirodalom szerzőjével készített interjúnkat.

A bébiételek címkéire is kitértek: szigorúbb szabályozásra van szükség, amely előírja, hogy

a termékeken világosan fel legyen tüntetve, hogy kizárólag hat hónapos kortól alkalmazhatók,

és nem helyettesíthetik az első hat hónap legfontosabb elemét, a szoptatást.