Megvan az ötödik magyar Michelin-csillag!

Costes Downtown
Costes Downtown
Vágólapra másolva!
A Costes Downtown a legújabb Michelin-csillagos étterem Budapesten: Magyarországon ez már az ötödik!
Vágólapra másolva!

Ma jelent meg a 2016-os Michelin-kalauz, a Main Cities of Europe. A kiadvány 44 európai nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit gyűjti össze. A régióba több új csillag is került, a cseh és a lengyel fővárosban is lett egy-egy újabb, Michelin által kiemelt étterem. Jelenleg Prágában már három, Varsóban két ilyen étterem található – Közép-Európa gasztronómiai fővárosa viszont továbbra is Budapest.

Forrás: Costes Downtown

Mire figyeljünk?

A csillag jelzi, hogy ha egy étterem (vagy szálloda) megér egy utazást. Nem a séfnek ítélik oda, hanem magának az étteremnek, de tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kalauzban az étterem neve mellett megjelenik a kis, virág alakú jelzés.

A Michelin szellemisége szerint egy csillag egy kisebb kitérőt, míg a három csillag (a maximálisan elérhető ajánlás) külön utazást is megér az adott országba. Szigorú értelemben véve ez alapján a négy budapesti csillagos étterem (Costes, Onyx, Borkonyha, Tanti) azt jelenti, hogy ha épp Budapesten jár a célközönség, akkor érdemes benézni valamelyikbe.

A mai naptól az ötödik magyar Michelin-csillagos étterem Budapesten a Costes Downtown!

Az új Bib Gourmand-étterem – az ajánlást a Michelin-csillag előszobájaként szokták emlegetni – a korábbi Laci Konyha mellett a Petrus lett.

Friss élmények

Tischler Petra, a Costes Downtown sous chef-je az Origónak elmondta: „még csak féléves az étterem, így nagyon örülünk. Rengeteg ötletünk van még, amit szeretnénk megvalósítani, amelyekben még el akarunk mélyülni. Jó csapat jött össze, akiket inspirálnánk – ha ez sikerül, a Costes Downtown számára a határ tényleg a csillagos ég.”

Forrás: Costes Downtown

A jövővel kapcsolatban a séf elárulta: „szeretnénk lehetőséget adni a magyar termelőknek, hogy utat találjanak a gasztronómiához. Igényességre törekszünk, ezt ki kell nevelni, de

Folyamatosan keressük azokat a beszállítókat, akik ebben partnerek lehetnek minőségi, organikus, kézműves termékeikkel. A Michelin-csillag segít abban, hogy erre lehetőségünk nyíljon – példát is kell mutatnunk.”

Forrás: Costes Downtown

A fiatal sous chef csupán néhány éve van a szakmában. „Felgyorsult a szakmai előrejutás lehetősége, már nem kell 10-15 évet várni, hogy megnyíljanak a kapuk. A mai világban döntünk, felkerekedünk és tanulunk – sokkal dinamikusabb lett minden, igaz, az oktatásnak ezt még nem sikerült utolérnie.

Forrás: Costes Downtown

Én 2010-ben kezdtem a Nobuban Budapesten, 2012-ben egy londoni privát klubban, a Fine Arts-ban folytattam. 2013-tól Amerikába kerültem a Little Rock-i (Arkansas, USA) One Eleven Restaurantba, amire a fine dining bisztrókonyha volt a jellemző. 2015-ben visszatértem Budapestre, ahol augusztustól a Costes Downtownban dolgozom – kemény a munka, de miért ne lehetne idehaza is fejlődni?”

Mi áll mögötte?

A Michelin Guide története a gumiabroncsgyártó cégtől és a francia Edouard Michelintől indul: kitalálták, hogy térképes kalauzt adnak ki azokról az éttermekről és szállodákról, amelyekért szerintük érdemes egy kitérőt (kisebbet vagy nagyobbat) tenni. Minél több autózás, annál több elkopott abroncs - tiszta haszon minden szempontból.

Forrás: Costes Downtown

1904-re nemzetközi kalauzzá nőtte ki magát a Párizsból és környékéről indult vörös könyvecske, amely évente egyszer jelenik meg. Mára számos ország külön kalauzzal rendelkezik (Olaszországtól New Yorkig), de megjelenik Ázsiában, Óceániában, Afrikában és Dél-Amerikában is.

Executive chef: Miguel Rocha Vieira, sous chef: Tiago Sabarigo és Tischler Petra Forrás: Costes Downtown facebook/Pixeltaster

A hazai Michelin-csillagos éttermek

  1. Costes
  2. Onyx
  3. Borkonyha
  4. Tanti
  5. Costes Downtown