Van, aki ebéd közben is retteg a haláltól

FILE - This undated file picture shows the German Fuehrer Adolf Hitler and his mistress Eva Braun while dining. A German woman named Margot Woelk was one of 15 young women who sampled Hitler's food to make sure it wasn’t poisoned before it was served to t
FILE - This undated file picture shows the German Fuehrer Adolf Hitler and his mistress Eva Braun while dining. A German woman named Margot Woelk was one of 15 young women who sampled Hitler's food to make sure it wasn’t poisoned before it was served to the Nazi leader in his "Wolf's Lair," the heavily guarded command center in what is now Poland, where he spent much of his time in the final years of World War II. Margot Woelk kept her secret hidden from the world, even from her husband then, a few months after her 95th birthday, she revealed the truth about her wartime role. (AP Photo/US Army Signal Corps from Eva Braun's album, File)
Vágólapra másolva!
Aki túl nagy hatalomra tesz szert, retteg, hogy elveszíti. Sokan képzelegnek arról, hogy megmérgezik őket, amire bőven volt is példa. Nem véletlen, hogy az előkóstolói szakma sosem bővelkedett önkéntesekben.
Vágólapra másolva!

Rabszolgákat, foglyokat, jobbágyokat alkalmaztak a rettegő nagyurak, hogy kiderüljön , van-e méreg az ételben. Ha ők túlélték, biztonságos volt a menü. Az aggodalom nem volt véletlen: a diszkrét, láthatatlanul maradó gyilkosságok közül sokat mérgezett étellel és itallal követtek el - ez érvényes a gazdag múltra, de ne higgyük, hogy a jelenben nincs ilyenekre példa.

Kevésre derült fény

Már az ókori Egyiptomból is maradtak feljegyzések arra vonatkozóan, hogy rabszolgákkal kóstoltatták a fáraó és az uralkodó réteg ételeit. Erre a rómaiaknál is szükség mutatkozott: a mérgezés népszerű halál volt,

elég, ha csak Néró és Britannicus esete jut eszünkbe – 55-ben ott is előkerült a méregpohár.

A történetírók szerint abból a vízből Titusz is ivott, igaz, ő túlélte, később császár is lett.

Az archív képen a londoni egyetemi kórházban fekszik Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkosügynök, a hírhedt szovjet KGB utódjaként létrehozott Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) brit menedékjogot élvező egykori tisztje Forrás: MTI/-

Ne higgyük, hogy a szakma kihalt volna az orvoslás fejlődésével;

a szakszerű mérgezés, a kémek és merénylők bonyolult hálózata máig működik.

Elég, ha felidézzük Alekszandr Litvinyenko cifra, máig tisztázatlan esetét: az orosz biztonsági szolgálat egykori tisztjének 2006 őszén radioaktív polónium került a teájába Londonban. A palesztin Jasszer Arafat esetében is felmerült ugyanennek a gyanúja, igaz, az ő halála kapcsán ez nem nyert bizonyosságot.

A táplálékba került izotóp gyanúja találgatás szintjén Hugo Chávez rákos megbetegedése és 2013. márciusi halála kapcsán is felmerült – akkor a venezuelai baloldali erők az Egyesült Államok titkosszolgálatát sejtették a betegség mögött.

Szaddám Huszein és Hugo Chávez Bagdadban, 2000-ben Forrás: AFP

Afrikában sem árt vigyázni

A 300 ezer ember haláláért felelős, véreskezű ugandai Idi Amin is előkóstolókat tartott – a kérdés, hogy

az alkalmi kannibalizmussal többször hírbe hozott diktátor vajon minden alkalommal igénybe vette munkájukat?

Jobb, ha bele se gondolunk.

Ne higgyük, hogy messzire kell menni: a szomszédos Ukrajna sem mentes a veszélyes fogásoktól. 2004-ben a Nyugattal barátkozó Viktor Juscsenko elnökjelölt betegedett meg döbbenetes hirtelenséggel: orvosai hihetetlen mennyiségű 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-p-dioxint, vagyis TCDD-t találtak testében, amely számos feltételezés szerint étkezés során kerülhetett bele. Csodával határos módon túlélte, de jóképű arca már a múlt, bőre és vonásai örökre megváltoztak. Szervezetében a TCDD-szint az átlagos 6000-szerese volt, az eddigi információk szerint a világ második legnagyobb dózisát szenvedte el.

Viktor Juscsenko (jobb oldalon) Forrás: Wikimedia Commons

Román aggodalmak

Úgy tűnik, minél nagyobb valaki hatalma, annál nagyobb a félelme is, hogy mindezt elveszti. A román diktátor is ezen görcsölt: a steaket imádó Nicolae Ceaușescu is a mérgezéstől rettegett. Róla is feljegyezték, hogy csak olyan húst evett meg, amit előtte analizáltak és megkóstoltak – a legendák szerint még állami fogadásokon is képes volt hangos patáliát csapni, igaz, később a golyó általi halált nem kerülhette el.

Ceausescu és Honecker 1980-ban Kelet-Berlinben Forrás: AFP

A német túlélő

Az egyik leghíresebb előkóstoló minden bizonnyal a német Margot Wölk. Ő fiatalon, 25 évesen csöppent bele akaratán kívül abba a furcsa a helyzetbe, hogy 14 másik fiatal nővel együtt Adolf Hitler ételeit kellett kipróbálnia.

Adolf Hitler és Eva Braun ebédelnek Forrás: Origo

Az 1917-ben, Berlinben született nő idén 99 éves. A 15 közül csak ő van életben, és erről nem a mérgezés vagy a német hadsereg tehet. Amikor a szovjetek elfoglalták a kelet-poroszországi, a mai Lengyelország területén található Wolfschanze főhadiszállást,

mindenki mást agyonlőttek a Vörös Hadsereg katonái.

"Minden étkezésnél azt hittem, ez lesz az utolsó. Amikor életben maradtam, rám tört a sírógörcs" – mondta hosszú évtizedek hallgatása után Wölk asszony.

Túlélte Hitlert Forrás: Pinterest

Több mint két évet töltött a főhadiszálláson, bőven volt ideje megismerni a német vezér menüjét. Leginkább vegetáriánus ételeket ettek, és nemcsak bele kellett kóstolni, hanem az utolsó morzsáig el kellett tüntetni a tányérról.

Soha nem találkozott személyesen Adolf Hitlerrel, csak az embereivel, akik azt figyelték, fellép-e bármilyen reakció a nőkön. Az életben maradt előkóstoló korábban elmesélte, hogy a hatvan perc, amíg vártak rájuk, rosszabb volt, mint a pokol. Egyesek annyira féltek, hogy a rettegés előhozta belőlük a tüneteket.

Stauffenberg (balra) és Hitler 1944. július 15-én. A merénylet terve ekkor még nem jutott a megvalósulás fázisába Forrás: Wikipedia / Bundesarchiv

Az állandó fenyegetettség ellenére mégsem a Führer amúgy legendásan unalmas étrendje jelentette a valós veszélyt: Margot Wölk bentről élte át a Claus Schenk von Stauffenberg ezredes által kitervelt 1944. július 20-i sikertelen bombamerényletet. Az előkóstoló sorsát tovább nehezítette előbb a németek, majd a szovjetek által elkövetett sorozatos nemi erőszak is. Hiába élte túl Hitlert, gyereke sosem születhetett.

Mint a patkányokat

Ne higgyük, hogy a másik táborban nem akarták megölni a vezért: egy 2003-ban publikált kutatás szerint Sztálin sem magától halt meg. Az iskolában tanultak szerint 1953. március 5-én este vitte el az agyvérzés, de Molotov visszaemlékezései szerint Lavrentyij Pavlovics Berija, a titkosrendőrség irányítója, a szovjet vezér jobbkeze maga büszkélkedett azzal, hogy megmérgezte Sztálint, megmentve ezzel mindkettőjük életét.

Berija és Sztálin, a 20. század két leggonoszabb embere Forrás: Origo

Halála után ötven évvel egy másik forrás is a mérgezést valószínűsítette: szerintük a semleges ízű és színtelen, ivóvízbe kevert varfarin lett a szovjet diktátor végzete – az amúgy patkányméregnek is használt anyag okozhatta Sztálin még mindig nem tisztázott, több kérdést felvető és legendákat szülő halálát, amely világosan megmutatja: hiába az előkóstoló, ha nem az ellenségeid, hanem a barátaid akarnak megölni ebéd közben.