Brazília hagyományos édessége a quindim, amelynek múltja Portugáliában és Afrikában gyökerezik; a Dél-Amerikába hurcolt, cukornádültetvényeken dolgozó szubszaharai bantu rabszolgák kezdték készíteni a 17. század táján.
A recept a hagyományos portugál és brazil desszertek alapanyagaira épül: rengeteg benne a tojássárgája. Eredetileg a quindim másik fő összetevője a mandula volt, ám ezt a 17. században írták felül Brazília északkeleti részén, Bahia régióban:
azon a területen rengeteg kókuszdió termett,
így ezzel helyettesítették a mandulát.
A sok tojássárgája miatt a quindim aranysárga színű, az ünnepi asztalon is megállja a helyét, az elkészítése pofonegyszerű, a desszert pedig nagyon könnyű és finom, nagy előnye, hogy glutén- és tejmentes.
Hozzávalók:
A formák aljára:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra. Tegye a kókuszt egy nagy tálba, majd öntse rá a kókusztejet. Keverje össze, és hagyja állni 5 percig. Tegye egy konyhai robotgépbe a cukrot, a kókuszzsírt, a tojássárgáját és a kókuszos keveréket, majd keverje, míg össze nem áll. Tegyen a forma aljára zsírt vagy olajat, rá egy kis cukrot, majd töltse fel a keverékkel. Hagyja állni szobahőmérsékleten 10 percig, majd süsse 50 percig. Érdemes folyamatosan figyelni, hogy megszilárdult-e már. Tálalás előtt hagyja teljesen lehűlni. Ha tányérra tette, szórjon rá kókuszreszeléket.