Ünnepi fehérborleves pirított mandulával

Vágólapra másolva!
A bornak lelke és hangulata van, amit csak az érthet, aki rajongva kortyol bele az italba, hogy még inkább a zamatokra tudjon koncentrálni. Egyre többen párosítjuk ételhez a megfelelő nedűt, de alapanyagnak sem utolsó: próbálja ki a citrommal és szegfűszeggel ízesített borlevest, ami garantáltan feldobja az ünnep hangulatát!
Vágólapra másolva!

A jó bor nemcsak étel mellé kiváló, hanem alapanyagként is: készíthetünk belőle boros szederlevest, mártást vagy vörösboros zselét süteményekhez.

Ínycsiklandó borleves pirított mandulával Forrás: Ludányi Bettina

Igazi ünnepi hangulatot varázsolhatunk otthonra a karácsonyi menüsorok egyik kedvelt szereplőjével a citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített fehérborlevessel. A hab lágysága, a mandula ismerős íze, és a bor kesernyés zamata jól kiegészíti egymást.

Fogyassza habtejszínnel vagy vanília fagylalttal Forrás: Ludányi Bettina

Fehérboros leves pirított mandulával

Hozzávalók:

  • 5 dl víz
  • 5 dl félédes fehérbor
  • 3 dl főzőtejszín
  • 8 tojássárgája
  • 3 kanál cukor (ízlés szerint több is lehet)
  • egy fahéjrúd
  • 8-9 db szegfűszeg
  • egy csipet só
  • fél citrom leve
  • habtejszín
  • pirított mandula

Elkészítés:

Tegye fel vizet a szegfűszeggel, a csipet sóval és a fahéjjal, majd forralja fel. Adja hozzá a bort és a fél citrom levét. A tojást dolgozza össze a cukorral, majd a főzőtejszínnel. Az így kapott keveréket lassan csurgassa a levesbe, majd addig főzze míg krémes állagú nem lesz. Hagyja kihűlni, majd tegye a hűtőbe. Verjen fel hozzá egy zacskó habtejszínt, szórjon rá pirított mandulát, és fogyassza hidegen. A habot helyettesítheti vanília fagylalttal is.

Mit tegyen a megmaradt tojásfehérjékkel?

Arra is van tippünk!