Semmi extra: csak liszt, cukor és tojás

2017.05.17. 10:17

Sok gluténmentes keksz sorakozik már a boltok polcain, sőt még babapiskótát is be lehet szerezni búzalisztmentes verzióban, mégis inkább a házi készítésű változat híve vagyok. Annál is inkább, mert nem kell semmi extra alapanyag hozzá, csupán liszt, cukor és tojás. 

Mivel a gluténmentes diétában sincs lehetetlen, megsütöttem ezt a nagyon egyszerűnek tűnő édességet. Több okból is jó választás: egyrészt önmagában is nagyon finom, de tökéletes alapja egy-egy pohárkrémnek, tiramisunak, sütés nélküli édességnek, ráadásul sokáig eláll. 

A legolcsóbb gluténmentes liszt, a rizsliszt tökéletes választás ehhez a recepthez, persze itt is figyelni kell, hogy garantáltan gluténmenteset válasszunk! 

Pillanatok alatt elfogyForrás: Vizler-Bokréta Veronika

Gluténmentes töltött babapiskóta

Hozzávalók 15 db babapiskótához:

  • 75 g rizsliszt
  • 40 g porcukor

  • 2 db M-es méretű tojás

  • 1 teáskanál vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd kikapart magja

  • 1 tk sütőpor

  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 csomag gluténmentes pudingpor (tetszőleges ízű)

  • 2-3 evőkanál cukor

  • 350 ml növényi tej

  • eper vagy bármilyen gyümölcs

Tetejére:

  • 200 ml növényi habtejszín

  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adunk 30 gramm cukrot, és kézi habverővel fehéredésig keverjük. Nem hosszú folyamat ez, ahogy olvad a cukor, kezd kifehéredni a tészta, a lényeg hogy alaposan és határozott mozdulatokkal keverjük. A tojásfehérjét a maradék 10 gramm cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. Először alacsony fokozaton, majd mikor már a hab kezd szépen összeállni, magasabb fokozaton folytatjuk tovább. 

A keményre vert habból két kanálnyit a tojássárgás cukros keverékhez adunk, óvatosan összeforgatjuk, majd a sütőporral elkevert lisztet és a vaníliás cukrot is beleszórjuk, szilikonlapáttal összekeverjük, majd kisebb adagokban beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A kész masszát habzsákba töltjük, és szilikonformába adagoljuk. Akinek nincs ilyen formája, sima sütőpapíros tepsiben is sütheti, csak talán úgy nem lesz meg a hagyományos babapiskóta-forma. 

Formában sütve lesz szépForrás: Vizler-Bokréta Veronika

A kiadagolt tésztát 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési funkcióval kb. 12-14 perc alatt megsütjük. Érdemes figyelni a színét, amikor épphogy aranybarna lesz, akkor tökéletes, ne süssük túl, mert hamar megég, és keserű lesz a tészta. Amennyiben szilikonformában készítjük a babapiskótánkat, a sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni a tésztát, és csak ezután billentsük ki a formából. Melegen még nagyon puha, ezért érdemes várni vele picit. 

Amíg készül a piskóta, készítsük el a krémet! Ez nem nagy ördöngösség, sima pudingot főzünk (én jelen esetben vaníliaízűt használtam) a csomagoláson található leírás alapján, kevesebb tejjel, hogy ne legyen túl folyós a krém. Az elkészült pudingot kihűtjük. A gyümölcsöt megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, de ha bogyós gyümölcsöt használunk, akkor ezt a folyamatot ki is hagyhatjuk.
A babapiskótát elkezdjük rétegezni, méghozzá a következőképp: egy babapiskóta, rá a vaníliapuding, majd ezt megkoronázzuk a gyümölccsel és befejezzük az emeletes finomságot egy újabb babapiskótával. Rétegezhetjük magasabban is, én meg is próbáltam, de elég ingatag lett az építményem, így maradtam az első verziónál. 

Friss eperrel mennyeiForrás: Vizler-Bokréta Veronika

Miután szépen felépítgettük az édes csodánkat, jöhet az utolsó fázis, vagyis a hab. A növényi habtejszínt kézi robotgép habverőjével a fixálóval kemény habbá verjük, a habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük az emeletes finomságunk tetejét. Leheletnyi kakaóporral megszórjuk, és elszámolunk magunkban háromig, hogy ne faljuk fel az egészet azon nyomban.