Íme a legfinomabb gluténmentes palacsinta

gluténmentes laktózmentes palacsinta recept
Gluténmentesen is finom
Vágólapra másolva!
A nyár ízei nem csupán a friss gyümölcsökben és zöldségekben merülnek ki; a strandszezon beindít egy gyerekkorunkban belénk táplált programot, ami a víz, a felfújt gumimatrac és a napernyő láttán megnyomja rajtunk a lángos-főtt-kukorica-fagyi-palacsinta gombot. Bár a strandfoodosok még mindig nem kínálnak glutén- és laktózmentes finomságokat, de ha előrelátóak vagyunk, és rászánunk egy órát még indulás előtt, nekünk sem kell nagy sóhajok közt néznünk a papírtálcáról lecsüngő, csokitól csöpögő palacsintákat.
Vágólapra másolva!

A palacsinta nem épp egy megosztó édesség, kevés olyan ember van, aki ne szeretné; felnőtt és gyerek kedvence egyaránt. Mindegy, hogy sós vagy édes, én mindegyik verziót imádom. Sósan például jó sok sajttal, zöldségekkel megpakolva igazi laktató reggeli lehet. Édesen pedig? Na itt tényleg csak a képzelet szab határt: kakaós, túrós, lekváros, diós, pudingos, gyümölcsös, csavart, tekert, háromszög alakúra hajtott – bármelyik jöhet. Most viszont egy illatozó, csupa krémes, nagyon gyümölcsös, emeletes palacsintatorony lett nálam a nyerő.

Gluténmentesen is finom Forrás: Vizler-Bokréta Veronika

Glutén- és laktózmentes gyümölcsös palacsintatorony

Hozzávalók:

  • 1 csomag gluténmentes amerikaipalacsinta-lisztkeverék
  • 350 ml mandulás rizstej (vagy 400 ml laktózmentes tej)
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 1 db M-es méretű tojás sárgája
  • 50 ml olaj

A rétegezéshez:

  • 200 g laktózmentes mascarpone
  • 2 ek porcukor
  • 4-5 db kivi
  • 6-7 szem eper

A növényi tejet, tojásokat és az olajat egy mérőpohárba öntjük, és kézi haberővel alaposan összekeverjük. Az egészet a liszthez öntjük, cukrot nem kell hozzá tenni, így is elég édes lesz a krém. Habverővel összekeverjük a masszát, majd 10 percig állni hagyjuk.

Írtam, hogy az édes és sós palacsintákért is odáig vagyok, így halmozva az élvezeteket, egy tésztából kétféle finomságot készítettem, ezért a kikevert tésztát lemértem és kétfelé osztottam.

Épül a torony Forrás: Vizler-Bokréta Veronika

Egy 16 centiméter (alsó, belső perem volt ekkora) átmérőjű serpenyőt válasszunk a sütéshez, aminek alját olajspray-vel fújjuk ki vagy sima olajjal kenjünk le. A közepesen forró serpenyőbe tegyünk egy merőkanállal a tésztából, és a szokásos módon süssük ki a palacsintánkat.

Mivel gluténmentes lisztről van szó, figyelni kell a tészta állagát sütés közben.

Csak akkor fordítsuk meg, amikor már látjuk, hogy a széle szépen átsült!

Amíg készül a palacsinta, elkészítjük a krémet. Ez rendkívül egyszerű, de annál nagyszerűbb. A mascarponét és a porcukrot egy kézi habverővel kikeverjük, és nagyjából ennyi is a folyamat, se több, se kevesebb. A krém kóstolgatása közben azért kísérjük figyelemmel a palacsintánkat is, nehogy odaégjen, kár lenne érte!

Kedvenc gyümölcseinkkel tehetjük tele Forrás: Vizler-Bokréta Veronika

Végül jöhet a rétegezés: alulra kerül egy palacsintalap, ezt megkenjük nagyjából egy-két evőkanál krémmel, majd szépen feldíszítjük színes, mézédes gyümölcsökkel. Jelen esetben eper és kivi volt a kiválasztott, jól passzol a két szín egymáshoz, de persze bármilyen gyümölccsel készíthető. A lényeg, hogy vékonyra szeleteljük, így tegyük a krémre. Tehát a szintek: palacsinta, krém, gyümölcs, palacsinta, krém, gyümölcs – és így tovább, míg el nem fogynak az alapanyagok. A kész palacsintatortát hűtőbe tesszük, hogy az ízek szépen összeérjenek, majd egy-két óra múlva szeletelhetjük az illatozó, csupa krémes, nagyon gyümölcsös, emeletes palacsintatornyot.