Vágólapra másolva!
A hazai sörfőzés és sörfogyasztás története kel életre az Ez sör! A serneveléstől a sörgyárig című tárlaton. Kiderül, hogy a különböző korszakokban polgári vagy munkásitalnak számított-e a sör, és a látogatók emellett azt is megtudhatják, hogyan készül a kedvenc frissítő italuk, és hogyan lesz az árpából maláta.
Vágólapra másolva!

Mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között? Az időszaki kiállításon erre is választ kaphatnak, és a Sör mi több rendezvényekhez kapcsolódóan a nők és a sör témában készült fotósorozatot is megnézhetik.

Ebben a nagy melegben még jobban esik a hideg sör Forrás: pixabay.com

A kiállítás több részből áll; az első a hazai sőrfőzést, a sörfőzőházak és gyárak mindennapjait, a sörfőzés ókori eredetét mutatja be. A különböző korszakokat példákkal illusztrálják; a középkorban a rendházak sörfőző tevékenységét, a 16. század végétől a céhes keretekben működő sörgyártást elevenítik meg, míg az 1600-1700-as évek magyarországi sörfőzését Kunszentmárton példáján keresztül szemléltetik.

A következő nagy részben kiderül, milyen szerepe volt Kőbányának az ipari sörgyártás megindításában.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kisüzemi főzdék mindennapjaiba, hatásukba és a különböző kezdeményezéseikbe is. Noha a nagy gyárak mellett a kisüzemi főzdék kapacitása eltörpül, a kézműves sörök fogyasztása mégis a sörkultúra szerves részévé nőtte ki magát.

A látogatók bepillanthatnak a ma is működő kisüzemi főzdék életébe Forrás: pexels.com

A tárlat a sörfőzés technológiájának, sör alapanyagoknak, sörfajtáknak és a sörfőzéstől elválaszthatatlan kádár szakmának az ismertetésével a sörgyártás teljes folyamatát körüljárja.

A látogatók visszautazhatnak az időben is; két helyiséget rendeztek be, az egyik egy 20. század első felét idéző vendéglő, a másik pedig egy szocializmus korabeli kocsma.

Az utóbbiban sörös cikkeket, recepteket, hirdetéseket és irodalmi műveket nézegethetnek, majd belekóstolhatnak a söröskorsók, poharak és palackok változásaiba, a címkék megjelenésének történetébe.

A múzeum az állandó kiállítás mellé több időszaki tárlatot is tervez, ahol söröskorsókat, címkéket és poháralátéteket tekinthetnek meg a látogatók.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös tárlata egészen október 15-ig várja az érdeklődőket.

A kiállítás belépőjének felmutatásával a szomszédos Mókus Sörkert és Étteremben féláron fogyaszthatják a hideg sört, ami ebben a hőségben még jobban esik.