Hiperaktivitást is okozhat az ételszínezék

Baktériumos cukorka, ami védi a fogakat
Vágólapra másolva!
Gyanús lehet, ami túl színes. Legalábbis az élelmiszereknél. A Tv2 Tények című adásából kiderül: az ételfestékek elterjedése egyre gyakoribb, megtalálhatóak a joghurtokban, a süteményekben vagy a pudingokban is. Túlzott fogyasztásuk azonban allergiát, vagy akár hiperaktivitást is okozhat.
Vágólapra másolva!

A természetben számos színezőanyag van jelen, ezek egy része megjelenik ételeinkben és italainkban is. De nem kerülhetjük el a mesterséges színezékeket sem. A Tények beszámolója szerint például egy mangó ízesítésű kandírozott ananászban a megengedett határérték háromszorosát találták a hatóságok. A Thaiföldről származó termék, a NÉBIH információi szerint, Szlovákiába és Magyarországon is forgalomba került.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság színezékre vonatkozóan 4 milligramm/ kilogramm ajánlott napi bevitelt határozott meg. A Tények olyan terméket is bemutatott, amely 35 milligramm/kilogrammot tartalmaz. A Tényekben megszólaló dietetikus, Somogyi-Kovács Anita szerint ezeknek a festékanyagoknak a rendszerese fogyasztása allergiás reakciókat okozhat.

Könnyen megjelenhet a csalánkiütés, a szem körüli ödéma, az arcpír, valamint a gyermekeknél a nagyobb fokú hiperaktivitás.

A dietetikus hangsúlyozta:

Illusztráció Forrás: AFP/PhotoAlto

Ezek az anyagok alkalmasak még kozmetikumok, szőnyegek, ruhák, bőr és textilanyagok megfestésére is. Élelmiszerek esetében az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot elhelyezni az ételszínezőt tartalmazó termékeken, miszerint ezek rendszeres és nagymennyiségű fogyasztása