3+1 tévhit a reggeliről

reggeli
Vágólapra másolva!
Ha kihagyom a reggelit, lefogyok; elég, ha bekapok pár falat péksütit a metróban; az italok nem számítanak bele a napi kalóriabevitelbe – és még sorolhatnánk a reggelizés körüli tévhiteket, amelyek oda vezetnek, hogy tízből három magyar teljesen kihagyja az egyik legfontosabb főétkezést. Pedig a helytelen vagy kihagyott reggelinek még az elhízásban is nagy szerepe van.
Vágólapra másolva!

Az egészséges reggeli azt jelenti, hogy a szervezetünk hozzájut a napindításhoz szükséges legfontosabb tápanyagokhoz. Ehhez azonban nincs szükség terülj, terülj, asztalkámra, csupán néhány alapszabály betartására. Az Okoscímke.hu segítségével eloszlatjuk a tévhiteket, és megmutatjuk, miként válhat a rohanós mindennapok részévé az egészséges és tápláló reggeli.

Az ideális reggelinél fontos, hogy változatos tápanyagokat tartalmazzon Forrás: Okoscímke

Bár már óvodában megtanították a mondást, hogy reggelizz úgy, mint egy király, sokan arra hivatkoznak, hogy délelőtt egyáltalán nem éhesek, vagy úgy hiszik, hogy hatékonyabban fogynak, ha kihagyják ezt a főétkezést. Valójában azonban a reggeli kihagyásával számos vitamintól és hasznos energiaforrástól fosztjuk meg a szervezetünket, amit nem is tudunk pótolni a nap folyamán. Így ne csodálkozzunk, ha napközben szakaszosan tör ránk az ehetnénk.

Az ideális reggelinél fontos, hogy változatos tápanyagokat tartalmazzon: gabonát, valamilyen teljes értékű fehérjeforrást, például joghurtot vagy tojást, valamint gyümölcsöt és zöldséget.

Ehhez azonban nem kell roskadásig rakni az asztalt, elég lehet egy finom granola vagy sima zabpehely, ami joghurttal és gyümölcsökkel tápláló és egészséges.

A reggeli nem egyenlő a nassolással!

Mivel főétkezés, rendkívül fontos, hogy miből és mennyit fogyasztunk. Gyakran csak annyi időnk van, hogy egy fél pogácsát bekapjunk a metrón, utána pedig egész délelőtt az evésre gondolunk. Ha nincs elég időnk reggel az állandó rohanás miatt, akkor készítsük el előre a péksüteményeket a hétvégén. Ha lefagyasszuk, reggelente csak be kell dobni pár darabot a sütőbe néhány percre.

Minél kevesebb hozzáadott sót és cukrot fogyasszunk reggelinél Forrás: Okoscímke

A finom péksüteményekhez talán a legjobban a gyümölcslevek esnek. Ám, ha a cukor- és kalóriabevitelünkre figyelni akarunk, nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

Már a reggelinél is érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb hozzáadott sót és cukrot fogyasszunk.

Ha magunknak készítjük a péksüteményt, a cukor egy részét helyettesítsük édesítőszerrel, a fehér lisztet pedig váltsuk le teljes kiőrlésűre.

A tévhitek közé tartozik továbbá, hogy a reggeli kávé vagy tea nem számít bele a kalóriabevitelbe. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen

minden falat és korty számít.

Az ideális reggelinek a napi kalóriabevitelünk harmadát kell kitennie, amibe beletartoznak az italok is. Tehát a kávéba, teába is használjunk inkább édesítőszert. A napi körülbelül 8 pohárnyi folyadékmennyiség egy részét kiteheti a reggeli tea vagy kávé. Ám nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy szervezet napkezdő hidratációjában a tiszta víznek van fontos szerepe.