Mit csinál, ha túl sok paradicsom van a hűtőben, ám ahhoz kevés, hogy pürét főzzön belőle? Jó kérdés, nem igaz? Nem egyszer megesik, hogy bizonyos alapanyagok felhalmozódnak, majd
érintetlenül és romlottan
kerülnek a kukába. Pontosan ezért van szükségünk olyan receptre, amely reflektorfénybe helyezi például a paradicsomokat. Így biztosan nem mennek tönkre!
Ha van egy kis friss menta vagy kakukkfű kéznél, akkor már el is kalandozhat a görög konyha és a gemista fogások felé.
A gemista a görög töltött zöldségeket jelöli, amelyeket paradicsomszószban sütnek meg.
A legtöbb görög háztartásnak van saját töltöttparadicsom-receptje, ezért nyugodtan szárnyalhat a képzelet sütés közben.
Íme egy ínycsiklandó változat!
Hozzávalók a szószhoz:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Mossa, majd törölje meg a paradicsomokat, vágja le a tetejüket, és egy kanál segítségével szedje ki a belsejüket. Tegye félre a szószhoz. Ügyeljen rá, hogy még véletlenül se sértse meg a bőrt.
Vágjon le egy kis darabot a paradicsomok aljából is, azután állítsa őket egy tepsibe. Szórja meg sóval, így mire elkészül a szósz, egy kis lé fog összegyűlni a tepsi alján.
A szósz elkészítéséhez melegítse fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsa meg a hagymát. Adja hozzá a fokhagymát, és pirítsa még 2-3 percig.
Öntse egy tálba a keverék felét, és tegye félre. A serpenyőben maradt részéhez adja hozzá a paradicsompürét, a korábban eltávolított paradicsombelsőt, a cukrot, az oregánót, végül keverje össze.
Forralja 5-10 percig, vagy amíg teljesen besűrűsödik. Fűszerezze ízlés szerint.
A töltelék elkészítéséhez pirítsa meg a kolbászt a félretett hagymás keverékkel, azután adja hozzá a citromhéjat, az oregánót, a petrezselymet, a mentát, a kakukkfüvet és a szerecsendiót. Sózza és borsozza ízlés szerint.
Szedje ki a paradicsomokat a tepsiből, öntse bele a pürét, azután tegye vissza őket. Adagolja a tölteléket a paradicsomokba, fedje le alufóliával, és süsse 30 percig.
Vegye le róla a fóliát, és süsse még 15 percig. Tálalja pirítóssal és feta sajttal.