Mi köti össze a kínaiakat, Al Caponét és Vilmos herceget?

80113036
Vágólapra másolva!
Skócia nemes párlatának hazánkban is egyre több kedvelője van: vannak, akik tisztán, míg mások jéggel vagy long drink formában isszák. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindent tudunk az aranyló italról. Például, hogy mi a különbség whisky és whiskey között. Előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az -e betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli. De vajon milyen utat járt be az élet vizének is nevezett gabonapárlat, míg a világ összes sarkát meghódította?
Vágólapra másolva!

Feltételezések szerint már a kínaiak is ismerték a lepárlás művészetét, amit főleg parfümök előállítására használtak – bár a rizsből készült tömény italt sem vetették meg. Az alkoholgyártás fortélyait minden valamirevaló ókori kultúra bevetette: a nemes tudomány Alexandriától a Nagy-Britannia területén élő szerzetesekig mindenhol követőkre talált.

Forrás: Shutterstock

Az elsősorban szerzetesek által előállított uisge beathát, vagyis az élet vizét a középkori Írországban és Skóciában általános gyógyszerként tartották számon.

A korabeli hiedelem szerint egy-egy pohár a különböző bélpanaszokra és a himlőre is ízletes enyhülést hozott.

Az első írásos bizonyítékot a whisky főzésére IV. Jakab skót király szolgáltatta. 1494-ben nyolc hordó malátát utalt ki egy szerzetesrend részére, közel 1500 palacknyi élet vize előállításának reményében.

Élet a szesztilalom alatt

Angliában és Skóciában a magas whiskyadók már a 18. században illegalitásba kényszerítették a lepárlókat. A legismertebb, az ital kedvelőit sújtó sötét korszak azonban az Egyesült Államokat megrázó szesztilalom bevezetésével kezdődött 1920-ban.

A Volstead-törvény több mint egy évtizeden keresztül tiltotta az alkoholos italok gyártását és kereskedelmét, ami kiváló alapot nyújtott a csempészet felvirágzásának.

A legnépszerűbb illegálisan fogyasztott italnak Alphonse Gabriel Capone kedvence számított, akinek a szervezett bűnözés megteremtése mellett a

whisky népszerűsítését is köszönhetjük.

A sötét időket sikeresen átvészelve, ma már több mint száz lepárlóüzem működik az arany ital fogadott otthonában, Skóciában.

A cambridge-i hercegi pár, vagyis Vilmos és Katalin köztudottan rajong a skót whiskyért: a The Famous Grouse felújított üzemének megnyitójára személyesen is ellátogattak.