A fűszernövényeket két csoportra lehet osztani: az egyik a fás szárúak köre, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, a másik pedig azon fűszernövényeké, amelyek szára jóval lágyabb, mint a bazsalikom, a koriander és a petrezselyem.
A fás szárú fajták íze túl erős ahhoz, hogy nyersen fogyasszuk, ezért elsősorban főzéshez használja őket. A másik csoport tagjainak nincs olyan erős aromája, ezért nyersen – például salátákban – is bátran fogyaszthatja. Amennyiben főzés során is felhasználná, mindig az utolsó pillanatban adja hozzá az ételhez, mert hamar elvesztik ízüket.
A friss fűszernövények izgalmassá teszik az ételeket,
ráadásul teljesen biztosak lehetünk abban, hogy például valóban igazi bazsalikom vagy kakukkfű kerül a fogásba.
Kezdő szakácsként azonban felmerülhet egy nagyon fontos kérdés ezek használatát illetően: melyik ételhez milyen fűszer illik?
A bazsalikom központi helyet foglal el az olasz konyhában. Levelei kerekdedek, íze édes és zamatos.
Jó barátok a paradicsommal, a mozzarellával, a fokhagymával, a padlizsánnal, az articsókával, a balzsamecettel, a tenger gyümölcseivel és még a szamócával is.
Próbálja ki spagettivel, pizzával, mediterrán levesekkel vagy paradicsomos bruschettával. Elsősorban frissen érdemes hozzáadni az ételekhez, ha azonban levest készít, a főzés utolsó perceiben tegye bele; így megőrzi zamatát.
A metélőhagymát a francia konyhában
használják előszeretettel, tökéletesen kiegészíti a sós ételeket. A legjobb, ha burgonyával, tojással és sajttal párosítja. Készítsen például krumplisalátát, vagy adja hozzá a reggeli tojáshoz!
Az oregánónak kesernyés ízű a szára, ezért csak a leveleket használja fel! Erős íze nagyon jól illik a vörös húsokhoz, például egy tál húsgombóchoz. Az oregánó kistestvére a majoranna, hiszen sokan összetévesztik a kettőt. Leginkább az észak-európai konyhákban használják, és nagyszerű párost alkot a céklával, a sárgarépával, a sertéshússal és a sült hallal. Adja hozzá a kecskesajttal készült salátákhoz, vagy a lédús paradicsommal és fokhagymával készített tésztákhoz!
A petrezselymet elsősorban a gazdag ízvilágú ételekhez ajánlják, mint a sült bárány, marhahús vagy roston sült hal.
Ám még a bulgur vagy a kuszkusz is jobban esik egy kis petrezselyemmel feldobva.
A mentának számos fajtája létezik; a leggyakrabban használt a borsmenta és a fodormenta. Jól illik a gyümölcsökhöz, például friss gyümölcssalátához vagy grillezett ananászhoz. Ám akkor se feledkezzen meg róla, ha mojitót, házi málnaturmixot, limonádét vagy salátát készít.
A rozmaring és a kakukkfű leveleit általában lehúzzák a fás száráról, és úgy használják fel. Kiválóan alkalmas a levesek és pörköltek ízesítésére. A rozmaringot gyakran adják hozzá sült húsokhoz vagy burgonyával tálalt pörköltekhez, de jól illik a kebabhoz és a grillezett zöldségekhez is.
A kakukkfű szintén a pörköltek népszerű összetevője, jól párosítható póréhagymával és a sárgarépával.
A zsálya hihetetlenül illatos, és rendkívül jól feldobja az ételek ízét. Az olaszok a paradicsomalapú szószokba főzik bele elsősorban. Párosítsa hagymával, kolbásszal, almával, kecske- vagy libahússal! Tökéletes alapanyaga a krémes tésztaszószoknak és a hagymalevesnek. Ízét akkor is megőrzi, ha sokáig süti vagy főzi.
A koriandert elsősorban a latin-amerikai és a mexikói
konyhában használják. Párosítsa csilivel, mentával, avokádóval és tojással! Curry, ázsiai levesek és saláták alapanyaga.
A kapornak citrusos, egy kissé fanyar íze van, leginkább burgonyával, tojással és sárgarépával érdemes együtt fogyasztani. Tökéletesen kiegészíti a halas ételeket, főleg a füstölt lazacot, a szószokat és mártásokat, a burgonyasalátát és természetesen a savanyúságokat.
Ezt is csak az utolsó néhány percben szabad az ételhez adni, mint a bazsalikomot.
A tárkony íze hasonlít az ánizséra, nagyon jól megy a csirkés, tojásos, paradicsomos, burgonyás ételekhez.
A fás szárú fajtákból készítsen csokrokat, és egy száraz, meleg helyen akassza fel fejjel lefelé. A puhább szárú fűszernövényeket tárolja a fagyasztóban, légmentesen záródó tasakokban – így néhány hónapig eláll.
Használat előtt mossa meg őket, majd vágja le a leveleiket. Ha fás vagy kemény a szára, akkor könnyen le is tudja húzni.
Ha az ételt keserűnek érzi, lehet, hogy túl sok fűszert használt, vagy már régiek voltak. A fűszereknek egyébként általában egy
kis zsírra van szükségük ahhoz,
hogy kifejthessék az ízüket. Ezért kell a főzési folyamat több pontján is megkóstolni az ételt. Így nemcsak a főzési tudománya fejlődik, hanem azt is megtanulhatja, mennyi fűszer és főleg só kell az adott fogásba.