A karfiol fehérjét, rostot, C-, K- és B6-vitamint, valamint folátot és magnéziumot tartalmaz. Emellett
antioxidánsokban gazdag, és gyulladásgátló
tulajdonságokkal bír. Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően karfiol fogyasztásával megőrizheti egészségét és megelőzheti a betegségeket.
A benne található antioxidánsok biztosítják a sejtek védelmét, magnéziumtartalma az izmok és az idegrendszer számára előnyös, valamint szabályozza a vérnyomást. Folát- és B6-vitamin-tartalma segít az idegrendszer egészségének megőrzésében.
K-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, elengedhetetlen a csont ásványianyag-sűrűsége és a véralvadás szempontjából. Továbbá kalóriatartalma elenyésző, tehát fogyasztása a diétázók részére is ajánlott.
Szerencsére a karfiol könnyen beszerezhető a helyi zöldségesnél, piacon vagy a közeli áruházban. Vásárlásnál figyeljen rá, hogy ne legyenek rajta barna foltok. A hűtőben öt napig is eláll.
Helyettesítheti vele a fehér rizst,
megsütheti sajtszószban, humusszal fogyaszthatja snackként, vagy készíthet belőle pürét köretnek.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szedje szét a karfiolt, és aprítsa fel egy aprítógép segítségével. Amikor már úgy néz ki, mint a kuszkusz, állítsa le a gépet.
Melegítse fel az olajat egy nagy serpenyőben, azután pirítsa meg rajta a hagymát. Adja hozzá a karfiolt, és jól keverje össze.
Adjon hozzá egy csipet sót, és folytassa a főzést, amíg a karfiol megpuhul. 3-5 perc elteltével vegye le a lábast a tűzről, és öntse a karfiolrizst egy nagy tálba.
Díszítse petrezselyemmel, és locsolja meg citromlével.