Hihetetlen, mégis igaz: Japánban a halsperma is étel
![shirako](https://cdn.origo.hu/2023/12/33w9v_8hKwxXCUh8wdCDS3y-J6wC2I5azDBJ77HsMyQ/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZiZGU0NzU3MjY3MTRkN2M4NjI1ZDcyNTc0Y2E4NDFk.webp)
A shirako halspermát takar. A szó jelentése: fehér gyerek. A kaviár hím megfelelőjének is szokták emlegetni, és általában többféle halból fogyasztják.
Az egyszerű emberek körében a legnépszerűbb a tőkehal.
A japán séfek szerint azonban a legfinomabb spermája a fuguhalnak van.
A shirakót általában rizzsel tálalják, tempurában sütve, de bármilyen ételhez, például levesekhez és pudingokhoz is hozzáadhatják.
A helyiek arról számolnak be, hogy bármilyen furcsán hangzik, a shirako íze meglehetősen kellemes és élvezetes.
Azt tanácsolják, hogy aki először kóstolja meg, a tempura tésztában sült változatot válassza. Ám nyílt láng fölött sütve is ízletes; hő hatására enyhén ropogóssá válik.
A legegyszerűbb betakarítási mód, amikor a döglött hal nemi szervéből nyerik ki a spermát. Elsősorban Japánban és Szicíliában fogyasztják szívesen.
Ön megkóstolná?