Ha otthon termesztjük a gyógynövényeket, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. Ellenkező esetben érdemes megbízható forrásból megvásárolni frissen vagy szárítva – hiszen mindkét formában felhasználható.
Amennyiben ki akarjuk szárítani, kössük fel fejjel lefelé egy hűvös, száraz helyiségben. Ez általában 1-3 hétig is eltarthat.
Az értékes magvakat tartalmazó gyógynövényeket, mint az édeskömény vagy a koriander, tegyük papírzacskóba, úgy szárítsuk. Ahogy kiszáradnak, a magok összegyűlnek a zacskó alján.
A lágylevelű növényeket, mint a petrezselyem, a bazsalikom vagy a menta, gyorsan kell kiszárítani, nehogy bepenészedjenek.
Válasszunk ki egy meleg, száraz helyiséget, tegyünk törölközőt a konvektorra, rá a növényeket.
Alternatív megoldásként a sütőben is kiszáríthatjuk őket – ugyanúgy, ahogy a különböző, előre felvágott gyümölcsdarabokat is, mint a citrom, a narancs, a csipkebogyó, a grapefruit, az alma, a körte stb.
Válasszunk egy virágot teakeverékünk alapjának, mint a levendula, a kamilla, a körömvirág vagy a vadrózsa. A virágos alap után jöhet a meghatározó íz a keverékbe. Ez lesz az a fő aroma, amely visszaköszön minden egyes kortyban. Szóba jöhet például a szárított málnalevél vagy a csalán.
Most jöhetnek a gyümölcsök, mint természetesen édes alkotóelemek. A szárított csipkebogyó például egy gyakori választás, de ott a hibiszkuszvirág is, amely egyszerre édes és citromos.
A gyümölcs után gondoljunk a gyógynövényekre, mint a menta vagy a borágó. Ez is a saját ízlésünkre van bízva, illetve arra, hogy mi a célunk a teával: az ízek kavalkádját vagy inkább gyógyhatásait részesítenénk előnyben.
Persze emellett kevesebb összetevőből is csinálhatunk teát,
például egy adott gyógynövényből, gyümölcsből vagy virágból. Ha azonban imádjuk a különböző ízek játékát a bögrében, akkor érdemes több komponenst használni.
Nézzünk meg néhány konkrét keveréket!
Egyszerűen keverjük össze az alapanyagokat, és tároljuk légmentesen záródó tárolóban. Használjunk hozzá tealabdát, legalább 20 percig áztassuk meleg vízben
Öntsük a gyógynövényeket egy üvegedénybe és jól rázzuk össze. Minden egyes adag teához egy teáskanállal használjunk belőle, és 5-10 percig áztassuk.
Öntsünk egy csésze forrásban lévő vizet a teakeverékre, fedjük le, és áztassuk 5 percig.