Nagy változást hozhat, ha ellessük ezt a franciáktól

Ratatouille
Vágólapra másolva!
Ha meghalljuk a francia szót, általában a macaron, a croissant és a kagyló jut az eszünkbe. Ám ezen túl még számtalan más autentikus fogása is van az országnak. Még, ha nem is olyan népszerűek, mint az előbb említettek, érdemes vetni rájuk is egy pillantást. A ratatouille például ékes bizonyítéka annak, milyen jól főznek a franciák.
Vágólapra másolva!

A ratatouille (ratatui) egy padlizsánból és más zöldségekből készült francia egytálétel, amely a magyar lecsóval rokon. Ezért szokták mediterrán vagy francia lecsónak is hívni.

Leginkább Dél-Franciaország egyik történelmi régiójában, Provence-ban, különösen Nizzában készítik.

Noha a magyar lecsónak elmaradhatatlan fő alapanyaga a paprika, a francia változatba padlizsán vagy cukkini kerül. Persze fontos a lecsóalap is, amely egy kis paprikából, paradicsomból, vöröshagymából és fokhagymából áll.

Szívesen ízesítik különböző friss fűszerekkel, mint a petrezselyem, a kakukkfű vagy a bazsalikom.

Itthon általában egy kis szalonnát is teszünk a lecsóhoz, de ezzel ellentétben a ratatouille nem tartalmaz szalonnát. Persze számos elkészítési módja létezik már, hiszen akár bab is kerülhet az alapanyagok közé.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Shutterstock

Ratatouille

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 200 g paradicsompüré vagy -lé
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • egy csipet cukor
  • 400 g bab
  • 2 közepes cukkini
  • 1 padlizsán
  • 4 paradicsom
  • 1 evőkanál kakukkfűlevél

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg a hagymát.
Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfűlevél 2/3-át. Pirítsuk 1 percig.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, a balzsamecetet és a cukrot. Forraljuk fel, és hagyjuk rotyogni 5 percig.
Öntsük hozzá a babot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük az egészet egy hőálló edénybe.
Vágjuk a padlizsánt, a cukkinit és a paradicsomot 5 milliméter vékony szeletekre, és tegyük egymás tetejére az edényben – rétegezve.
Fűszerezzük ízlés szerint, szórjuk meg a maradék kakukkfűvel, és locsoljuk meg egy kis olajjal.
Fedjük le alufóliával, és süssük 40 percig.
Ha letelt az idő, vegyük ki a sütőből, locsoljunk rá még egy kis olajat, és fedetlenül tegyük vissza 15-20 percre.
Tálaljuk zöld salátával.