Így készül a tökéletes tzatziki 

tzatziki
Vágólapra másolva!
A világszerte kedvelt görög mártogatós, a tzatziki gyorsan és egyszerűen előállítható mindössze néhány alapanyagból, ráadásul a pénztárcánkat is kíméli – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A népszerű hazai portál szerint így érdemes beszerezni/előkészíteni a hozzávalókat:

Uborka
Elég, ha alaposan megmossuk, és lenyisszantjuk a végét. Más zöldségekhez hasonlóan a saláta- és kígyóuborkánál is közvetlenül a héj alatt rejtőzik a legtöbb tápanyag. A hámozatlan, hosszában félbevágott uborkát a vizes magos rész kikaparása után reszeljük szűrőbe, finoman nyomkodjuk ki, majd oszlassuk el konyhai papírtörlőn, ami néhány perc alatt felszívja a felesleges nedvességet.

Fokhagyma
Lehetőleg ne présen áttörve vagy felszeletelve használjuk fel. Jobban kibontakozik az aromája, ha a meghámozott gerezdeket fűszermozsárban nyomkodjuk szét, vagy a konyhakés lapjával roppantjuk meg. Enyhébb fokhagymaízt medvehagymával vagy snidlinggel érhetünk el.

A tökéletes végeredmény érdekében érdemes körültekintően beszerezni a hozzávalókat. Forrás: Mindmegette.hu

Joghurt
A sűrű, krémes állagú eredeti görög - vagy a más országokban gyártott görög típusú - joghurt kevésbé savanykás a többi joghurtfajtához képest, és zsírtartalma elérheti a 10%-ot. Magunk is készíthetünk hasonlót bolti natúr joghurtból, ha kivonjuk belőle a víz és a savó nagy részét, vagy használhatunk helyette natúr tejszínes joghurtot is.

Fűszerek, ízesítők
Alapesetben tökéletesen elég a só, bors, de megbolondíthatjuk egy kevés Cayenne-borssal és tehetünk bele finomra aprított friss fűszernövényeket, pl. kaprot, mentát, vagy petrezselymet is.

Tipp: Görög joghurt - házilag

Béleljünk ki gézlappal vagy - öblítővel nem illatosított - tiszta konyharuhával egy tésztaszűrőt, és helyezzük egy edényre! Öntsünk bele natúr joghurtot, takarjuk le, és tegyük a hűtőbe éjszakára. Másnap keverhetünk hozzá egy kevés tejszínt, tejfölt vagy mascarponét, hogy még krémesebb legyen. A lecsepegett savót hasznosíthatjuk kelt tésztákhoz, kenyérhez, krémekhez, üdítő gyümölcsös italokhoz.

Tzatziki

  1. A tzatziki saláta elkészítéséhez a megmosott és félbevágott uborkát lereszeljük, és egy tál feletti szűrőbe tesszük. Besózzuk, és néhány órát a hűtőben pihentetjük.
  2. Ezután a tenyerünk között kinyomkodjuk, majd leszűrjük róla a levet. A lecsöpögött uborkát papírtörlőre szedjük.
  3. Egy nagy tálban összekeverjük az olívaolajat a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk az uborkát és a görög joghurtot.
  4. Ízlés szerint citromlével és felaprított kaporral ízesítjük. Lehűtve kínáljuk.

Legalább 1 óra kell neki, hogy az ízek összeérjenek. Gondosan letakart tálban vagy fedeles ételes-dobozban tegyük a hűtőbe, máskülönben minden fokhagymaszagú lesz!