Így tudjuk könnyen megállapítani, hogy romlott-e a tojássalátánk

tojássaláta
Vágólapra másolva!
A tojás a legjobb fehérjeforrás, ráadásul egyszerű elkészíteni, ezért a legtöbb ember étrendjében helyet kap. Sajnos a belőle készült ételeknek, így a tojássalátának is rövid az eltarthatósága. 
Vágólapra másolva!

A tojássalátát többféleképpen is el lehet készíteni, de a klasszikus recept hozzávalói: kemény tojás, majonéz, mustár, só és bors.

Az összetevőkből a tojás és a majonéz "veszélyesek", hiszen ezekben könnyedén szaporodnak el olyan, súlyos ételmérgezést okozó baktériumok, mint például a Salmonella vagy a Listeria monocytogenes.

A romlott tojássaláta szaga kénszerű, savanykás – egyszóval büdös. A szag mellett valószínűleg elszíneződések és penészfoltok is figyelmeztetnek a romlásra. Ezek a könnyen érzékelhető jelei annak, hogy a tojássaláta már nem jó.

Ha a salátát friss alapanyagokból készítjük és megfelelően tároljuk, akkor legfeljebb 5 napig fogyasztható. Forrás: Shutterstock

De ha nincs kellemetlen szaga, és foltok sem csúfítják a salátát, akkor is előfordulhat, hogy már nem ehető: az élelmiszereket megbetegítő baktériumok bizonyos fajtái ugyanis nem, vagy alig hagynak látható, érezhető nyomot.

Ezért ha a tojássaláta öt napnál régebbi, akkor azt kell feltételezni, hogy a baktériumképződés már elindult, így semmiképpen se fogyasszuk el.

Ha a salátát friss alapanyagokból készítettük és megfelelően tároltuk, akkor legfeljebb 5, teljes biztonsággal pedig 3 napig fogyaszthatjuk.

A megfelelő tárolás a hűtéssel kezdődik: a salátát elkészítés után azonnal tegyük a hűtőszekrénybe egy légmentesen záródó edényben.

Az azonnal szó szerint értendő, mert ha szobahőmérsékleten állni hagyjuk, a tojássalátában beindul a baktériumfejlődés.

Forrás: Mindmegette