Legyünk pékek otthon! Mutatjuk, hogyan készül a legfinomabb házi császárzsemle

Házi zsömle
A császárzsömle készítésétől sokan a megformázása miatt tartanak.
Vágólapra másolva!
Sokan tartanak attól, félresikerülnek az otthoni péksütemények, ezért inkább meg sem próbálják, pedig ha követjük az elkészítésre vonatkozó leírást, biztosan sikerülni fog – ráadásul túl sok idő sem kell hozzá, hogy az asztalon gőzölögjön a friss, ropogós zsemle, amiből nem tudunk eleget készíteni, ezt garantáljuk.
Vágólapra másolva!

Íme a recept:

Házi császárzsemle

Hozzávalók (12 zsömléhez):

  • 700 g finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 250 g víz
  • 220 g tej
  • 50 g puha vaj
  • 20 g friss élesztő

A tetejére:

  • szezámmag vagy mák
Házi zsömle
A császárzsömle készítésétől sokan a megformázása miatt tartanak
Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

  1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.
  2. Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
  4. Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.
  5. A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  7. A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
  8. A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.

Aki más receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!