A túl sok só gyomorrákot is okozhat

Vágólapra másolva!
A gyomorrákos megbetegedések 14%-a lenne elkerülhető a sófogyasztás csökkentésével, amelyet most Nagy-Britanniában új címkézési módszerrel próbálnak segíteni.
Vágólapra másolva!

A napi ajánlott sófogyasztás 6 gramm, a britek ennél átlagban 2,6 grammal többet fogyasztanak, ami negyven százalékkal lépi túl az ajánlást. A szervezetbe kerülő só nagy részét feldolgozott élelmiszerekből viszik be, amiről a nem egyértelmű csomagolás miatt sok esetben nem is értesülnek. Az illetékesek most a csomagoláson feltüntetett sótartalom egységesítését szeretnék elérni, hogy a jelenlegi, eléggé kusza, önkéntes megoldások helyett jól látható, és könnyen felismerhető legyen az információ. Nagy Britanniában évente 7500 gyomorrákos megbetegedést jegyeznek föl, és mivel ezt a ráktípust csak viszonylag későn szokták észrevenni, 5000 beteg bele is hal. A sófogyasztás hat grammra szorításával a 7500 megbetegedés legalább ezerrel csökkenthető lenne. (Zárójelben jegyeznénk meg, az előre feldolgozott élelmiszerek dugig vannak mesterséges festékanyagokkal, ízfokozókkal és tartósítószerekkel, amelyek együttes hatása talán szintén közrejátszik a végeredményben, de mi nem vagyunk brit tudósok, csak a józan paraszti ész munkál bennünk.)