A címkével trükköznek az energiaital-gyártók

energiaital
Vágólapra másolva!
Egy szó kicserélése a címkén komoly bevételnövekedést jelenthet az energiaital-gyártóknak, és növelheti az állami ételutalványokkal történő visszaélések számát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai energiaital-gyártók pár hónapja a táplálékkiegészítő (supplement) szót nutritionre, azaz táplálékra változtatták.

Segély Fotó: Magócsi Márton - Origo

Ezzel a húzással pedig bekerültek azoknak a termékeknek a körébe, amelyeket az állam által rászorulóknak kibocsátott ételjegyekért meg lehet vásárolni.

A csere óta érezhetően megnőtt az energiaitalok forgalma, számolt be egy boltos. Azt is megjegyezte, hogy az vásárlók igen gyakran nagy tételben, több tálcával vásárolják az italokat, amiket aztán a következő sarkon olcsón készpénzért továbbpasszolnak. Ezzel nemcsak az a probléma, hogy a gyártók így nagyobb profithoz jutnak, hanem az is, hogy az adófizetőkkel fizettetik meg ezeket a nem létfontosságú termékeket.

Az ügyet hét államban elkezdték kivizsgálni, a Texasi Terry Canales képviselő pedig indítványt nyújtott be, amely kivonná az energiaitalokat az ételjeggyel vásárolható termékek köréből, függetlenül attól, milyen szó szerepel a címkén.