A sült hús butít

sült hús grillezés táfel
Vigyázni kell vele.
Vágólapra másolva!
Előmozdíthatják az időskori demenciát a sült húsokban megtalálható glikációs végtermékek, derítette ki egy egereken folytatott kísérlet. 
Vágólapra másolva!

A sült húsok jó ízű, pirított kérgében nagy koncentrációban előforduló AGE-vegyületek (glikációs végtermékek, angolul Advanced Glycation End Products, vagy AGEs) évek óta fontos kutatások érdeklődési körében áll, és egészen sok csúnya dolgot kiderítettek róluk. A speciális, enzim nélkül létrejövő fehérje-szénhidrát kötés károsítja az érfalakat, és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához is hozzájárul.

A new yorki Icahn School of Medicine kutatói most azt is bebizonyították, hogy az AGE-vegyületekben gazdag étrend komolyan megváltoztatja az egerek agyi kémiai folyamatait. Segíti a problémás amiloid fehérjék felhalmozódását, ami az Alzheimer szindróma tipikus kísérőjelensége, ráadásul az egerek rosszabbul teljesíetettek a fizikai és mentális teszteken is. Egy másik, hatvan évnél idősebb embereket vizsgáló rövid távú kutatás pedig összefüggést fedezett fel a magas AGE szint és a kognitív hanyatlás között.