Mire számíthat egy lépfenés húst adó közétkeztető?

Vágólapra másolva!
A lépfenés húst értékesítő közétkeztető nem tart a jogi felelősségrevonástól, de egyáltalán van, amitől kell tartania? A Nébihet kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A lépfenével fertőzött húst megvásárló és azt a közétkeztetésben felhasználó tiszafüredi székhelyű Hableány Bt. jogi képviselője Szabó Ottó, aki egyben a Bt-t vezető Ábrahám Tamás védője, elmondta:

"A cégvezető elismeri felelősségét abban, hogy hatósági bizonyítvány nélkül vásárolt marhahúst. Állítása szerint ugyanakkor ezt jóhiszeműen tette, annak tudatában, hogy állatorvos látta az árut."

Felkerestük az ügyben illetékes hatóságot (Nébih), hogy mire számíthat egy közétkeztető/étterem, aki hatósági bizonyítvány nélkül vásárol húsárut.

„A hatályos jogi előírások szerint kereskedelmi forgalomba, vendéglátó,- vagy közétkeztetést végző létesítménybe kizárólag olyan állat húsa kerülhet, amely állatorvos által végzett húsvizsgálaton átesett és fogyasztásra alkalmasnak minősült.

Aki mulaszt, azaz az említett szabályozást megszegi, felelőtlenül kockáztatja fogyasztói egészségét. Ilyen szabálytalanság észlelésekor a hatóság az élelmiszerlánc felügyeleti bírsággal sújtja, amelynek összege akár több millió forint is lehet, az érintett áru értékével arányosan. A hatóság feladata, ha ilyet észlel, hogy a bizonytalan eredetű élelmiszer fogyasztását megtiltja, szükség esetén az érintett létesítmény működését felfüggeszti, és ha indokolt, a fogyasztókat tájékoztatja.”