Pofátlanul drága az űrsör

Ninkasi ground control
Vágólapra másolva!
Azt hitte, hogy a hirtelen jött sördivat kapcsán már mindenről hallott, mindent megkóstolt? Hát nem: az amerikaiak kilőtték az élesztőt az űrbe, hogy azzal erjesszenek, majd a végterméket árulják, jó drágán.
Vágólapra másolva!

A Ninkasi Brewing Company nevű főzde 2014-ben mókás ötletként kitalálta a Ninkasi űrprogramot, amelynek keretében a hőre és egyéb feltételekre általánosan érzékeny élesztőt egy apró hordozórakétával fellőttek.

Az első, a Black Rock sivatagból kiküldött egység visszazuhanás közben megsemmisült, 27 nap alatt sem találták meg – mivel ennyi idő alatt az élesztő is elpusztul, nem keresték tovább. Három hónappal később újabb kísérletet tettek. Az októberi nap szerencsét hozott, hiszen a kapszulák négy percet töltöttek a világűrben, mielőtt visszazuhantak a földre – meglepetésükre három tenyészetből kettő túlélte.

Ninkasi ground control Forrás: Ninkasi

Az kalandor élesztővel főzött sör neve Ground Control, vagyis földi irányítás – a 0,65 literes üvegbe töltik, limitált mennyiségben, hiszen mindössze 55 hordónyi készült belőle. A palack ára 20 dollár, vagyis nagyjából 5500 forint.