Megkóstoltuk a Soproni legbátrabb sörét

soproni apa
Vágólapra másolva!
A soproniak meg merték lépni: a Heineken tulajdonában levő hazai nagyvállalat azzal próbálkozik, amivel eddig csak a kézműves és kisüzemi főzdék: július 28-tól, azaz tegnaptól hivatalosan is kapható az APA.
Vágólapra másolva!

American Pale Ale, vagyis sötét színű, felsőerjesztésű sör: eddig egy-két fesztiválon vertek csak csapra kísérleti jelleggel pár hordót, de

mostantól mintegy száz sörözőben elérhető lesz szűretlenül és pasztörizálatlanul.

Emellett a cég másik specialitása, a Soproni 1895 is bemutatkozik palackon kívül.

Soproni APA, jól esik a melegben Forrás: Zirig Árpád

Papp Nándor sörfőzőmester elárulta: „Kicsit irigyeltük a kézműves sörfőzdéket, nagyon szerettük volna megmutatni, hogy mi sem csak a kémcsövekhez értünk. Ideje volt bizonyítani, hogy ismerjük és szeretjük a sört. Ezzel a nagyipari főzdék között mi lettünk az elsők."

A szakember elárulta, az alaplé megegyezik a Soproni Klasszikuséval, (vagyis van benne kukorica), de az erjesztés teljesen eltérő módon történik. „Speciális amerikai élesztőt használunk, sőt, a fűszerkomló is amerikai típus – ezek adják az eltérő, izgalmas ízt. Nem komlóztuk túl, szerettük volna, hogy inkább, harmonikus, könnyebben fogyasztható legyen.

A kizárólag csapolva kapható sör alkoholtartalma 7,1%, színe inkább sárgásbarna, habja korrekt. Illata fűszeres, a bodza meg a fajtajellegből adódó citrusok rögtön megjelennek.

Papp Nándor sörfőzőmester Forrás: Zirig Árpád

Az íze tényleg visszafogottabb a divatos, rommá komlózott ale-eknél – az óvatosságnak előnye is van, hiszen azoknak sem lesz értelmezhetetlenül újhullámos, akik nem barátkoztak össze a kézművesek jóval radikálisabb felfogásával.