Most akkor hány forint a dinnye? És miért?

dinnye
Vágólapra másolva!
A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Agrármarketing Centrum, a Magyar Dinnyeszövetség és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács közösen óvná és erősítené a magyar dinnye piaci pozícióját. Szó volt fix dinnyeárról is. De mit szólnak az árusok és a vásárlók? Tényleg álmagyar a magyar dinnye? Olcsóbb az import vagy megéri hazait venni? És miért együnk egyáltalán dinnyét?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke elmondta, azért is szükséges a dinnyeágazat felkarolása, mert míg 2003-ban Magyarország a harmadik legnagyobb dinnyeexportőr volt, addig 2010-re a termelők megélhetése került veszélybe, és az ágazat tavaly éppen nullszaldós volt. A cél az, hogy évente ezer hektárral növekedjen a dinnyetermő terület, ehhez pedig arra van szükség, hogy megérje termelni - mondta. Egy nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés során ezért kifejezetten utaznak a dinnyeárusokra, az ellenőrök már összesen többmillió forintra bírságoltak forgalmazókat, Simonka elmondása szerint a háromnegyedét külföldi termékekkel kapcsolatos hiányosságok miatt. Mindenkit ellenőriznek, a hiperektől a az út menti árusokig. A Vidékfejlesztési Minisztérium gyanúja, hogy import dinnyéket címkéznek át, ezért is razziáznak.

A hipermarketek viszont nem is hallottak a rettegett macedón görögdinnyéről, egyedül a Tescónál van import görög, de csak a magnélküli vagy sárgabelű és nem Macedóniából. A pirosbélű görögdinnye magyar termelőktől érkezik, csakúgy, mint az Auchanba és a Sparba. A piacosok sem értették a kérdést, macedón görögdinnyét nem látott egyetlen árus sem.

99 vagy nem annyi?

Egy hétfői sajtótájékoztatón kiderült, hogy a nagy vihart kavart 99 forintos kilónkénti rögzített dinnyeár gyakorlatilag nem létezik a piacon. "Nincs ármegállapodás a dinnyéről. Arra kértük a kereskedelmi láncokat, amíg van magyar dinnye, addig árusítsák azt, és vegyék figyelembe az akciós árak kialakításakor a termelők önköltségi árát. Ebbe bele is mentek - mondta akkor az [origo]-nak Simonka. A vihart az Index egyik írása indította, amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium írásbeli tájékoztatására hivatkozva azt írták, hogy "az áruházláncok 99 forintos árat ajánlottak a dinnyetermelőket képviselő Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, valamint a Magyar Dinnyeszövetség tagjainak, mely ajánlatot a Terméktanács és a Szövetség is elfogadhatónak találta, így létrejött a megállapodás".

A dinnyeár rögzítését alátámasztja, hogy sok hiperben, de még egyes CBA-kban is 99 forint volt kilója a magyar dinnyének. Majd nem sokkal később már 88 forint volt a kilónkénti ár. Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár szerint azért terjedhetett el a 99 forintos kilónkénti minimum ár, mert az egyeztetéseken szó volt arról, hogy a tavalyi árnál ne legyen alacsonyabb ez az ár. "Sokan megnézték a tavalyit, az 99 forint volt" - tette hozzá.

Eközben a piacon

Míg Budai szerint a magyar dinnye a legjobb a világon, a piaci árusok között megoszlottak erről a vélemények. Az egyik eladó szerint - 120 forintos a dinnyeár a standján - egyértelmű, hogy magyart vesznek, amióta van. "Mostanára érett be a magyar dinnye, eddig importot adtunk mi is, de nem szerettem. Ujjnyi vastag héjú, rózsaszínű izé volt. Ezek már jók. Egyrészt van hat beszállítónk, őket még versenyeztetni is lehet, kóstolunk és döntünk. Másrészt minek vegyek importot, ha ez frissebb. Logikus, nem? Messziről jön, megpunnyad és kész. Az ármeghatározás meg marhaság. A magyar dinnye kilója jövő héten már 80 forint körül lesz. Akkor majd adjam drágábban, mert a kormány azt mondja?" "Hogy miért nem kilencven forint a dinnye, meg miért nem magyar? Mert nem éri meg. Se nekem, se a gazdának. Azt az árat nem ránk találták ki, hanem a hipereknek" - mondta az idős eladónő egy másik fővárosi piacon. "Menjen és vegye ott meg, mást nem tudok mondani. Most 160 a kilója itt, majd lesz olcsóbb, ha olcsóbban kapom" - teszi még hozzá. Egy Pest megyei út széli dinnyés 190 forintért árulja a dinnye kilóját, aminek eredete homályba vész. "Nem magyar persze, azért nem, mert a magyar dinnye rossz. Ennek vékony a héja nézze meg!"

A piacos vásárlók zöme egyáltalán nem hallott a dinnyeháborúról, aki igen, az is csak annyit, hogy 99 Forintnak kéne lenni kilójának. "Meg is kérdeztem az egyik kofát, hogy miért drágább a dinnyéje ennél - mondja egy nyugdíjas asszony. Elküldött melegebb éghajlatra. Megértem őt is, ha nem éri meg neki, miért adná olcsóbban. Én viszont most várom, hogy olcsóbb legyen, addig csak nézegetem. Majd Lőrinc nap után."

És hogy miért együnk dinnyét?

Simonka György, a Magyar Dinnye Szövetség elnöke egy sajtótájékoztatón világosan megfogalmazta. "A férfiaknak mindenképp dinnyét kell enniük,mert potencia növelő" - és rákacsintott Budai Gyula parlamenti államtitkárra. Szerintünk meg azért, mert finom.