A vizes hús ma már rendben van

Húsvizsgálat, minőségellenőrzés, hentes
Vágólapra másolva!
Az átkosban a hatósági húsboltokban, olcsóbban értékesített húsminőségek ma teljes áron kerülnek a hentesüzletekbe.
Vágólapra másolva!

A hatósági húsbolt

Az Y generációnál idősebbek még bőven emlékeznek a hatósági húsboltokra, ahol olcsóbban lehetett húst vásárolni, mint a hentesnél. Volt, aki vásárolt is ott, volt, akinek csak az anyukája morogta maga elé, hogy a Magda a hatóságiban veszi a húst, de ott lóg az arany a nyakában. Ciki volt, vagy sem, a hatóságiban értelemszerűen nem azt a minőséget lehetett megkapni 30-70%-os áron, amit a vágóhídon tökéletesnek találtak, hanem azt, amit különböző okokból értékcsökkentnek, de még emberi fogyasztásra alkalmasnak ítéltek a kötelező húsvizsgálat során.

Ez a kategória, az értékcsökkent, de még emberi fogyasztásra alkalmas viszont az EU-csatlakozáskor megszűnt a 854/2004/EK rendelet értelmében. Maradt kettő, a húsvizsgálatot követően vagy fogyasztásra alkalmas a levágott állati test, vagy fogyasztásra alkalmatlan – tudtuk meg a Nébihtől. Az értékcsökkent kategóriával együtt az azt értékesítő hatósági húsboltok is megszűntek.

Ami viszont a mai napig nem szűnt meg, az az értékcsökkent húsminőség, csak az a kérdés, ezeket ma a szemétbe dobják-e a vágóhídon, vagy a pultokba kerülnek teljes áron, ugyanis más lehetőség már nincs, ugye. Fogyasztásra alkalmas – vagy alkalmatlan.

Forrás: AFP/RIA Novosti

Mitől lett egy hús csekélyebb értékű és ezért olcsóbban értékesített?

A már nem hatályos 41/1997 (V.28.) FM rendelet értelmében azokat a húsokat lehetett olcsóbban megvásárolni, amelyeken 24 óra állás után

– mérsékelt vizenyősséget tapasztaltak (Ez a PSE-szindróma, napjainkban is ismert fogalom, talán túlságosan is. Ezek azok a sápadt húsok, amelyek magas víztartalmuk miatt sütés közben a felére mennek össze. A PSE akkor jelentkezik, amikor az egyébként is kifejezetten érzékeny sertésnek a vágás előtt-közben elszenvedett stressz következtében felszabadított hormonjai elsavasítják a húst.);
– kisfokú szín-, szag- és ízelváltozást észleltek;
– ha az állat elvérzettsége nem volt tökéletes (a törvény ezt kisfokú hiányos elvérzettségnek nevezi);
– ha az állat egy kissé soványabb volt a kelleténél>
– ha valamilyen sérülése volt (traumás, égési, fagyási sérülések: ipari körülmények között tartott állatokkal is történnek balesetek, és egy törött lábú vágósertést ritkán gipszelnek, inkább levágják);
– vagy mészlerakódást észleltek.

Ma ezek a hibák nem zárják ki a hús teljes értékű áruként való értékesítését. A húst ma emberi fogyasztásra alkalmatlanná tevő feltételeket a 854/2004/EK rendelet I. melléklet, II. szakasz V. és IV. fejezetei tartalmazzák.

Ami a csatlakozás előtt értékcsökkent volt, és sokak szemében ciki, az ma teljes áron értékesíthető – és senki se látja, hogy ez milyen ciki.