Hol együnk a legcukibb magyar borvidéken?

Etyek, sajt
Vágólapra másolva!
Az etyeki borvidék távolról sem olyan közismert, mint Villány, vagy Tokaj, pedig a feltörekvő borászatokat felölelő borúton túl is egy szeretnivaló kirándulóhely, ahol mindent elönt a cukiság és még jót is lehet enni több helyen. Új sorozatot indítunk a hazai borvidékekről, de nagyon nem csak a borokról. Első fejezet, első rész: etyeki éttermek, termények, büfék és cukrászdák. 
Vágólapra másolva!

A vidék különlegessége a kis alapterület, amelyet sétálva is kényelmesen be lehet járni. Ezek közül is a legérdekesebb a régi pincesor és az Etyek Újhegyi és Öreghegyi útjára fókuszáló központ, ahol a jellegzetes sátortetős kis házak és pincék között sétálva lehet kóstolni, vagy az egyre sűrűbben megrendezett Etyeki Pikniken akár rengetegfelé enni is. A környék viszont az életteli tavaszi-nyári időszakon túl is nyújt gasztronómiai érdekességeket, ráadásul a nagyobb borászatok egész évben látogathatók.

A jó hentes - Czimerék Biatorbágyon.

A a pár négyzetméteres üzlethelyiséggel rendelkező, sokadik generációs hentesüzem több kiemelkedő minőségű terméket -hurka, virsli (!), húskenyerek- készít, amelyekkel rendszeresen bekerülnek a tophentes-válogatásokba. Sor mindig van, de még így is megéri beugrani, ha arra járnak.

Ráadásul azon túl, hogy kiváló hústermékeket gyártanak, az udvaron áll egy sajtos lakókocsi is, különböző ízesítésű friss sajtokkal, joghurttal, tejszínnel és akár íróval.

A vidám sor, és pár termék Czímeréknél Forrás: Táfelspicc

Sajtok a Czímer hús udvarán Forrás: Táfelspicc

Még, sajtok, még, André kecskesajt Felcsúton

Etyekről, a kifejezetten szép, kanyargós Alcsúti úton 15 perc alatt lehet átérni Felcsútra, ahol szintén egy családi vállalkozásban készülnek az André kecskesajtok.

Kecskesajt-portfólió az André sajtnál, a háttérben pedig tehéntejből készült sajtok, élükön az igazi trappistával. Fotó: Táfelspicc

A kifejezetten friss, könnyű típusú kecskesajtok mellett készítenek igazi trappistát is. Utóbbi nagy kedvence a vevőknek, ami nem meglepő, hiszen ez a legnépszerűbb hazai sajt, csak sajnos ebben a minőségben nem sokfelé elérhető. Az üzemben előzetes bejelentkezésre fogadnak csoportokat is, akik végigkövethetik a sajtkészítés folyamatát.

És még ezen túl is sajtok - Panni sajtműhelye

Biatorbágyon, Panni sajtműhelyében az érdeklődők nem csak végigkövethetik a sajtkészítés lépéseit, de megtanulhatnak sajtot készíteni, és közben Panni szerint azt is megtudják, miért boldogok a sajtkészítők.

Ezért boldogok a sajtkészítők Forrás: Táfelspicc

Ahol van sajt, ott tehén is van: Ödön major, EtyekTej

Bár az EtyekTej telepén van egy tehéntej-automata (és az ő kocsijaik járják Budapestet is friss tejjel és tejtermékekkel) a telep mégiscsak inkább a tehenek miatt érdekes, már aki szereti az ilyesmit. Mi nagyon szeretjük. Ráadásul megtekinthető Ica is, a több kategóriában is bajnoknak számító Holstein-fríz tehén.

Rengeteg Holstein-fríz Ödön majorban Forrás: Táfelspicc
Egy kis sonka Árpás Lászlótól Forrás: Táfelspicc

Van sonka is - Árpás László sonkás

Etyeken, az Újhegyi úton található a második generációs sonkakészítő, Árpás László kóstolóháza -a sonkák nem itt készülnek-, ahova ugyan előzetes bejelentkezés szükséges, de akkor a csipketerítős berendezéshez illő sanzonok mellé füstölt sonkát, érlelt húsokat, és kolbászokat, szalámikat kap a kedves vendég.

Éttermek, kifőzdék, és egy büfékocsi

Etyeken sajnos két izgalmas étterem csak időszakosan, vagy előzetes bejelentkezésre nyit meg -Manga, Cinnamon, de van pár állandóan nyitvatartó hely is. Ilyen az Újhegyi úton a Rókusfalvy fogadó, Perbálon a Walter, vagy két retro étkezde Biatorbágyon, a Zsigi papa étkezdéje és Fecó büfékocsija.

Sertéspöri nokedlivel a Fevó büfében Forrás: Táfelspicc

A két kifőzdétől nem kell különleges élményt várni, de egy alappörkölt nokedlivel még jó is volt a büfékocsiban, amit a CBA mellett találnak Etyeken.

Cuki cukik tömegével

A legcukibb kétségtelenül az etyeki Újhegyi úton található C'est la vie, ahol remek a croissant és nem csak cukrászda, hanem inkább mini étteremként működik. A másik, szintén kedvesen berendezett, de már ténylegesen cukrászda, pontosabban reggeliző a biatorbágyi Andrész cukrászdával szemben található, az Andrész nevű (Szabadság út 12.) pici bolt régi tálalóval, csipketerítővel, kakaós és fahéjas csigával.

Egy elég jó kakaós csiga az Andrészben Forrás: Táfelspicc

Egy kis villában rendezték be a Kisvilla nevű cukrászdát, amelynek egyik helyiségében gyöngyös-apróságos bolt, a másikban az etyeki-biai szokás szerint csipketerítővel és régi bútorokkal berendezett vendégtér található.

A Kisvilla tényleg kicsi. Forrás: Táfelspicc