Hol lehet ehető párizsit kapni?

finom párizsi címlapkép
Vágólapra másolva!
Párizsitesztünkön kiderült, hiperben, szuperben nem lehet. Cserébe van pár kisüzem, ahol gyártanak ehető, sőt finom párizsit, és ezeket meg is lehet vásárolni. Ráadásul ezek sokszor sokkal olcsóbbak, mint a nagyipari ehetetlen termékek, amelyeket nagy része 2-3000 forintba kerül.
Vágólapra másolva!

Henteseket, húsipari szakértőket kérdeztünk. Könyörögtünk egy tippért, egy titkos címért. Volt, aki hallgatott, de akadt, aki halkan súgott, vagy összehúzott szájjal elárult egy cégnevet. A végén csupán öt párizsi maradt, amelyet a beavatottak szerint is meg lehet enni – ebből négyet most be is tudtunk szerezni, egyet pedig már régről ismerünk, ezért most is merünk ajánlani.

Sajnos a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola mintaboltja a nyári szünetre való tekintettel még zárva tart, így azt most nem tudtuk megkóstolni, igaz, korábban többször is ettünk belőle. Ha ilyen hústermékekkel képzik a szakemberek új generációját, bizakodhatunk egy kellemes jövőben.

Egy fél napos motorozással a biatorbágyi Czimer húsüzem, a budakalászi Hufi húsbolt, a Püski Manufaktúra és az egri Pásztor-hús parizereit szedtük össze. A múltkori csalódás után magunk sem hittük, hogy lesz még olyan, amikor az irodában két pofára tömjük magunkba a párizsit, és úgy kenjük a vajas zsemléket, mintha az életünk múlna rajta.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A nyertes a Püski Manufaktúra borjúpárizsija lett: a Hegyvidék áruház MészárSteak boltjában futottunk bele. Annyira ízlett mindannyiunknak a többihez képest drága, 3000 forintos, ám ár-érték arányban teljesen megfizethető parizer, hogy a gyártót is felhívtuk, mi a titka. ( A 3000 forint nem sok párizsi viszonylatban sem, nagyipari párizsikat bemutató tesztünkben ennyiért ezzel összehasonlíthatatlanul gyenge termékeket lehet és szoktak vásárolni a hipermarketekben)

Megtudtuk, ifj. Püski László a hentes édesapjától tanulta a szakma szeretetét, de ehhez a termékhez egy, az 1800-as évek végén megjelent szakmunkákból vette a receptet – éppen akartuk is mondani, hogy pont olyan az íze mint régen. Nem csoda: 80 százalék hús és tokaszalonna, nincs benne se adalék, se tartósítószer. Tökéletes, higgyék el.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Czimer húsüzem a biatorbágyi központban várja a vevőket. Csodálatosan felújított bolt, ahol olyan hatalmas pörgés volt, amit magyar hentesnél még soha nem láttam: 17 ember sorakozott előttem, 32 percet vártam a kiszolgálásra – ne higgyék, hogy lassú volt a személyzet, pörögtek rendesen, de mindenki teletömte a kosarát. Még nézni is jó volt.

Sertéspárizsijuk kilója 1181 forint, amiért saját maguk által készített, rendes húsból, igazi gondos figyelemmel készült terméket adtak. Nincs túlsózva, érvényesül benne minden aroma – bátran ajánljuk bárkinek, aki arra jár, egyen valamit.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A budakalászi Hufi is a saját párizsiját árulja, kilónként 921 forintért. Színre fakóbb a Czimernél, ízben kicsit karakteresebb, de nem lehet igazán rangsorolni, egy biztos, hogy a harminc deka úgy tűnt el, mintha meg sem vettem volna. Itt sem a sóval ölik meg az árut, minden a helyén van, tökéletes a fűszer, szerethető a füstösség, nem savanyú a hús, semmiféle utóíze sincs.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az egriek parizerét már kicsit nyomozni kellett, hiszen a vidéki gyártónak nincs közvetlen mintaboltja a fővárosban, igaz, a Nyerthús terítésében számos helyre eljut, érdemes keresni. A Pásztor-hús ízben kicsit kommerszebb, kicsivel több összetevővel dolgoznak, de nagyon erősen húsízű, kellemesen fűszeres az élmény.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ez már az a szint, amit bármikor be merünk vállalni, ebből jól esik a zsemle – tudják, vaj, paprika, kis só, pont, mint régen. 925 forint a kilónkénti ár, ami nem rossz – egyesek ennyiért ehetetlen terméket árulnak, ez viszont teljesen korrekt.

A nagyipari, erősen kifogásolható, adalékanyagoktól hemzsegő, rossz ízű termékeket bemutató tesztünket itt találja, azok ára jellemzően 1500-3000 forintig terjed.