Legyen biztonságos a magyar élelmiszer!

Vágólapra másolva!
Zsigó Róbert, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának fővárosi laboratóriumában emlékeztetett: az ünnepi időszak megnövekedett kereslete kiemelt figyelmet követel az élelmiszerlánc-biztonságér felelős hatóságtól is. Ezért kerül sor a mostani húsvéti szezonális ellenőrzésre.
Vágólapra másolva!

Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója kiemelte: a mostani szezonális ellenőrzés egy hagyományos ellenőrzés sorozat része, és lassú javulás tapasztalható az ellenőrzések során. Ezt mutatják a március 10-22. közötti vizsgálatok részeredményei is. A tapasztalatok szerint a különféle illegális tevékenységek visszaszorulóban vannak, de előfordul még mindig a fogyaszthatósági (szavatossági) idő lejárta utáni értékesítés.

Az igazgató közölte: a jelzett időpontban - március 10-22. között - az ellenőrzéseket elsősorban a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei végzik. A mostani részellenőrzés során, ami nem egészen két hetet ölel fel, összesen 1607 ellenőrzést végeztek el a szakemberek.

Ennek során - a közreadott információk szerint - 314 ellenőrzést végeztek az élelmiszer-előállító helyeken (például: vágóhidakon, húskészítmény előállítóknál, tojáscsomagolóknál), 1192 ellenőrzés volt az élelmiszer-forgalmazásban és 101 esetben vontak vizsgálat alá állatszállítmányokat. A feltárt szabálytalanságok miatt 47-szer figyelmeztetést, 49 esetben pedig bírságot alkalmaztak szankcióként az ellenőrök. Az utóbbi esetben 3,313 millió forint bírságot szabtak ki; az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására mindössze 4 esetben volt szükség.

A különböző létesítmények ellenőrzésekor higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 2,6 százalékában állapítottak meg. Ez az arány a múlt évben 5,4 százalék volt. A nyomon követhetőségi hiányosság aránya a mostani ellenőrzésnél 1,4, a múlt évben 2,4 százalék volt. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos kifogások aránya most 3,5 százalék, míg a múlt évben 3,0 százalék volt.

Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 12 852 magyar és külföldi élelmiszer tételből 201 tételt (az ellenőrzött tételek számának 1,6 százaléka) kellett kivonni a forgalomból. Ez 7,9 tonna mennyiséget jelent, melynek értéke több, mint 1,5 millió forint volt. Az élelmiszerek forgalomból történő kivonásának okai között szerepel például az ismeretlen eredet (az összes vizsgálat alá vont tételek 0,8 százalékában), a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta (az esetek 0,4 százalékában), továbbá a jelölési hiba (az esetek 0,05 százalékában).

A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények esetében (idetartozik a sonka is) a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgálat alá vont tétel 1 százaléka volt, leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta miatt. A tojás esetében a vizsgált tételeknél nem állapított meg a hatóság hiányosságot, így nem történt forgalomból való kivonás.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet: fontos, hogy az üzleteken kívül csak legálisan működő piacokon vásároljon mindenki. Emellett a vásárolt árut nézzék meg az emberek alaposan, például a tojás tiszta-e, ép-e. Ha a megvásárolt termék mégsem megfelelő, akkor panaszt lehet tenni szóban vagy írásban az ületben - amit kötelesek kivizsgálni; de jelezni lehet a problémát a Nébih-nek is, akár az ingyenesen hívható zöld számon, vagy a hivatal nemrég indított mobil-applikációján.