Tömegverekedés a halal miatt

halal
Verekedés a fesztiválon
Vágólapra másolva!
Sydney város Fairfield nevű negyedében tegnap, április 12-én tartották az első ausztráliai halal ételvásárt és fesztivált. A helyszínen megjelentek az iszlámellenes és a rasszizmus ellen tiltakozó tüntetők is. 
Vágólapra másolva!

A két csoport között verekedés tört ki. Rendőri beavatkozásra volt szükség, több embert előállítottak. Az iszlámellenes tüntetők a halal ételek terjesztése és az iszlám törvénykezés (saría) ellen tiltakoztak. Szerintük a halal élelmiszerek gazdasági háttere nem követhető és a pénz gyakran terrorista szervezetekhez kerül.

Hasonló okok miatt maradt távol a gasztrofesztiváltól az egyik legnagyobb halal élelmiszert ellenőrző és engedélyeket kiállító cég is: szerintük nem minden résztvevő rendelkezik a megfelelő igazoló iratokkal, amelyek kapcsán tisztán látható lenne az egyes cégek háttere.

Verekedés a fesztiválon Forrás: Origo

A fesztivál fő üzenetei az elfogadás, tolerancia és a harmonikus együttélés voltak. Az igazgató, Syed Atiqul Hassan szerint, ha Ausztráliában bármilyen ügyet komolyan vesznek, akkor ehhez az esethez is barátságosan kell állniuk.

A halal ételek bojkottálásáért küzdőknek Facebook oldala (Boycott Halal in Australia) is van, közel hetvenötezer követővel.

Mi az a halal?

A Magyar Iszlám Közösség meghatározása szerint a halal olyan élelmiszert jelent, amelyek fogyasztása a muszlimoknak megengedett. Számukra tiltott dolgok közé tartozik a sertés húsa és minden származéka, az állat levágásakor elfolyó vér, a nem az Iszlám előírásainak megfelelően levágott állat, az alkoholos italok, és mindenféle részegítő dolog, a ragadozó állatok és madarak, illetve minden, ezekkel vagy ezek származékaival szennyezett élelmiszer. Ezek a dolgok a „haram”, vagyis tiltott kategóriába tartoznak.