Külön étkészletet terveztek Alzheimer-kórban szenvedőknek

alzheimer étkészlet
Így fest az alapszett
Vágólapra másolva!
Egy fiatal dizájner forradalmasítja az Alzheimer-kóros betegek étkezését. Saját nagymamáján látta a betegség lefolyását, majd idősek otthonában önkénteskedett, ezért pontosan tudta, mire van szükség egy ilyen termék megtervezésekor.
Vágólapra másolva!

Egy fiatal kaliforniai dizájner, Sha Yao nagymamájánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Yao ekkor kezdett idősek otthonában önkénteskedni, hogy jobban megismerje az efféle betegségek kezelését. Idővel rádöbbent, hogy

a betegek számára az egyik legnagyobb nehézséget és frusztrációt pont az étkezés jelenti,

így jóval kevesebbet esznek, mint amennyire valóban szükségük lenne. Úgy látta, az ápolók és nővérek túlterheltek arra, hogy minden egyénre külön odafigyeljenek.

Yao és nagymamája Forrás: Indiegogo

Ekkor merült fel benne, hogy az Alzheimerben és hozzá hasonló betegségben szenvedőknek saját tervezésű étkészletre lenne szükségük. Yao kutatott, tervezett, fejlesztett, munkája eredménye pedig

megnyerte a 2014-es stanfordi Design Challenge versenyt.

A tányér egyik oldalon derékszöget zár be Forrás: Indiegogo

Az Eatwell névre keresztelt találmány apró megoldásokkal nagy ötleteket valósított meg:

  • A tányérok mélyek, hogy az ételeket könnyen lehessen kikanalazni belőlük anélkül, hogy azok kipotyognának az asztalra.
  • A tányérok egyik oldala derékszöget zár be, hogy ne lehessen őket felborítani. Ezek kívül kis fül is van rajtuk, hogy a tányért anélkül is meg lehessen fogni, hogy bele kelljen nyúlni a belsejébe.
  • A kanalakból gyártottak jobb- és balkezeseket is. A fogantyú hajlított, amely a biztonságos markolást segíti, a kanál feje pedig úgy hajlik, hogy idomul a tányérok belső falához.
  • A poharaknak külön helyük van a tálcán, amely biztosítja, hogy ne dőlhessenek fel. A tetejük fedett, csak egy szívószálnyi lyuk van rajta.

Még több részletről itt olvashatnak.

Így fest az alapszett Forrás: Indiegogo

A tervező közösségi finanszírozással szerette volna megvalósítani tervét. A meghatározott összeg hamar összegyűlt, innen gondolhatjuk, hogy valóban sikerült olyat alkotnia, amire van kereslet. A termék már előrendelhető.