Végre egy hely, ahonnan eltűnnek a műanyag flakonok

műanyag flakon
Rengeteget használunk belőlük
Vágólapra másolva!
Aligha van most menőbb hely San Franciscónál. A város nemrég betiltotta a cukros üdítők reklámozását, most pedig végleg kiutasítja a műanyag flakonokat is. Itthon nem sok hasonló kezdeményezésről hallani, de már akadnak pozitív példák is.
Vágólapra másolva!

A műanyag komoly gondot és fejtörést okoz az emberiségnek. Túl olcsó és a mindennapjaink részévé vált ahhoz, hogy egyik napról a másikra megváljunk tőle. San Francisco talán majd példát mutat legújabb kezdeményezésével, amely megmutathatja, van élet a flakonokon túl is.

Nélkülük is menne Forrás: AFP

A tények a műanyag ellen szólnak

Az adatok ugyanis elkeserítőek: a műanyag-szennyezettség az egyik legkomolyabb környezeti probléma a Földön. Évente

annyi hulladék képződik belőle, hogy négyszer körülérné a bolygót.

A táskák, zacskók, flakonok 50 százaléka egyetlen használat után a kukában landol. Pedig alternatívák mindenre lennének, csak hozzájuk kellene szokni – erre gondolt most San Francisco város, majd lépett egy nagyot.

A zacskóba fulladunk bele

"A kőolajkészlet fogyásáért nagyban felelős a műanyagipar: 100 milliárd zacskóhoz 12 millió hordó olaj kell. Kína olajigénye részben ezért ilyen óriási – a sarki boltban a kiflihez kapott zacsi jó eséllyel onnan származik: az óceánt áthajózva konténerben érkeznek például a pireuszi, koperi, bremenhaveni, hamburgi kikötőkbe, majd onnan vasúton Magyarországra."

A teljes cikket itt olvashatja el.

A legújabb törvény szerint a városban tilos kereskedelmi forgalomban árulni műanyag flakonos italokat. Mindezt persze fokozatosan szeretnék beiktatni, hogy legyen elég idő az új rendszer kitalálására és megvalósítására.

San Francisco négy évet adott magának arra, hogy a tervet teljesítse.

A szabály alól csak azok a kerületek képezhetnek kivételt, ahol nem tudnak más vízforrást biztosítani.

Ritkán jutnak el hozzánk ezek a felvételek Forrás: AFP

Az élet megy tovább a flakonok nélkül is

A törvény elkötelezett támogatója volt a Think Outside the Bottle (Gondolkodj a flakonon kívül) kampány, amely minden környezetkímélő intézkedés mellett kiáll az Egyesült Államokban. Aki megszegi az új szabályt, várhatóan ezer dollárnyi büntetést kaphat. Bár az összeg nem annyira riasztó, lényegesen olcsóbb, ha az emberek áttérnek a többször használatos üvegekre.

Bőrünkön át szívjuk magunkba a műanyagmérget

"A műanyag a teljes ökoszisztémára veszélyes, beleértve a szárazföldi állatokat és növényeket - ráadásul az apró darabkák még inkább mérgezőek lehetnek, mint a nagyobbak. Ahogy mind parányibb részekre esik szét a műanyag, úgy nő a valószínűsége, hogy bekerül a táplálékláncba. Több kísérlet is igazolta, hogy a halak, a gerinctelenek tápcsatornájából felszívódnak a műszálas kelmékből és szintetikus tisztítószerekből származó mikroszkopikus műanyagdarabkák, beépülnek a sejtekbe, és károsítják őket."

A teljes cikket itt olvashatja el.

San Franciscónak külön Környezetvédelmi Bizottsága is van, amely elnöke a következőket nyilatkozta: „Ez a szabályozás közelebb visz minket ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a város saját hulladékát.

Tartottunk már sok résztvevős eseményeket műanyag flakonok és poharak nélkül,

és semmi nehézséget nem láttunk ebben. Megleszünk nélkülük”.

Rengeteget használunk belőlük Forrás: AFP/Joseph Eid

Az üdítőgyártók szerint nincs is probléma

Az American Beverage Association (Amerikai Üdítő Társaság), amely a Coca-Colát és a Pepsit is képviseli, így kommentálta az új törvényt:

Egy félrevezető kísérlet, ami valójában arról szól, hogy a városvezetés képtelen megoldani a helyi hulladékproblémát”.

Sokak érdekét fogja sérteni az új törvény Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

San Francisco egy menő hely

A flakonok kitiltása nem az első és egyetlen intézkedés, ami jó irányba mutat, és követendő példaként tekinthetnének rá más városok is. A város korábban már tilalom alá helyezte a műanyagtáskákat és a műanyagban árusított folyékony szappanokat. Hosszú távú tervük, hogy 2020-ra minimálisra csökkentsék a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét.

Nem csak a műanyag szúrja a szemüket

Hoztak példátlan intézkedéseket más témában is. Idén tavasszal szavaztak arról, hogy a városban elhelyezett cukros üdítős reklámokon – akár nálunk a cigarettás dobozokon – a következő egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni: „Vigyázat! A hozzáadott cukrokat tartalmazó italok hozzájárulnak a kóros túlsúlyhoz, a cukorbetegséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz". A városi tulajdonban levő épületekről, hirdetőtáblákról pedig teljesen letiltották az efféle reklámokat.

De ugyanígy járnak el az alkohollal és a dohánnyal is, amelyek hirdetéseit egészségügyi felhívással kiegészítve sem lehet elhelyezni a városban. Ezen kívül a városháza költségvetéséből tilos cukros üdítőkre költeniük. A rendezvényeket ásványvízzel oldják meg.

Csomagolás nélkül is lehetséges

Abba nőttünk bele, hogy mindent zacskóban vásárolunk, azokat pedig egy használat után kidobjuk a kukába. Valójában nem sok gondolkodás és kreativitás kellene ahhoz, hogy a jól bevált, de a környezettel kíméletlen megoldásokat felülvizsgáljuk és kitaláljunk helyettük valami újat. Tavasszal adtunk hírt egy berlini boltról, ahol egyáltalán nem árulnak előre csomagolt termékeket.

Az árut ömlesztett formában tárolják és kizárólag újrahasznosított papírból készült zacskókat, illetve többhasználatos tárolóedényeket tartanak a boltban.

Ezek használata nem kötelező, otthonról is vihetjük a sajátunkat.

A bolt arra biztatja vásárlóit, hogy őrizzék meg ezeket az üveg- vagy műanyagdobozokat, és hozzák magukkal minden egyes vásárláskor. Mindez nem csak a környezetvédelem miatt, de azért is hasznos lehet, hogy mindenből annyit tudunk vásárolni, amennyire szükségünk van.

Nem lehetetlen a csomagolóanyagok nélküli élelmiszerbolt Forrás: Original Unverpackt/Facebook

Az itthoni példa

Alig néhány hónappal a berlini Original Unverpackt híre után tudtuk meg, hogy Budaörsön is hasonló bolt nyílik, nopack néven. A működési elv teljesen azonos a berlini előképpel. A kínálatában helyet kapnak a zöldségek, gyümölcsök mellett tészták, fűszerek, mézek, lekvárok, péktermékek, magvak, aszalt gyümölcsök és természetes kozmetikumok is. Az üzlet vezetője, Monostori-Kalovits Márk elmondta, hogy

franchise-rendszerben gondolkodnak.

A nopackot szeretnék kibővíteni Budapestre, de más nagyvárosokra is, például Szegedre, Pécsre és Debrecenre.