A világ sörgyártásának egyharmada egy kézbe kerülhet

Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Vágólapra másolva!
Iparági szakértők szerint az Európai Bizottság jóváhagyja a két sörgyártó óriáscég egyesülését. Persze előbb el kell adniuk ezt-azt, de utána lesöpörhetik a piacot rendesen.
Vágólapra másolva!

Az AB InBev és a SAB Miller 92 milliárd eurós egybeolvadásával egy akkora vállalat jöhet létre, amely a világ teljes sörgyártásának egyharmadát biztosítja.

Az egyesülés a SAB Miller számára különösen a gyorsan növekvő afrikai és ázsiai piacokon jelenthet sokat, és tovább növelheti az AB InBev jelenleg is fontos szerepét az amerikai és az európai térségben.

Az összeolvadást novemberben jelentették be, de a folyamaton már évek óta dolgoztak, és értéke várhatóan az egyik legnagyobb lesz az ilyen típusú tranzakciók történetében.

A brüsszeli versenyhatóság aggodalmai miatt az AB InBev beleegyezett, hogy a SAB Millerhez tartozó Peroni, Grolsch és Meantime márkák kikerüljenek a csomagból, de mivel a Bizottságnak továbbra is kétségei voltak, felajánlották, hogy az összes közép- és kelet-európai sörmárkájukról, mint például a Pilsner Urquell, lemondanak.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság piaci versenyért felelős tagja ma dönt az egyesülésről.

A Forbes még tavaly összeszedte, mely márkákat érinthet a két cég egybeolvadása, kiszemeztük a listából a hazai fogyasztók számára is ismerős neveket:

AB InBev

Bud Light, Budweiser, Corona, Beck’s, Leffe, Hoegaarden, Löwenbräu, Rolling Rock

SABMiller

Arany Ászok, Dreher 24, Kőbányai Sör, Miller, Strongbow

A világ millióit itatják Fotó: Szabó Gábor - Origo