Magyar szájba magyar baót!

bao
Stílusosan tálalva
Vágólapra másolva!
Az ázsiai konyha nem kifejezetten a pékáruiról híres, de az utóbbi években világhódító körútra indult a bao, amely végre megérkezett hozzánk is. Három helyen is megkóstoltuk, mit tud, megvizsgáltuk, érdemes-e bevenni az étrendünkbe.
Vágólapra másolva!

Furcsa zökkenőkkel, közvetítők útján jutott el Magyarországra az ázsiaiak zsemléje, a bao. Az Ausztráliában, Amerikában és Berlinben már jó ideje rendkívül népszerű pékárut senki nem pont úgy csinálja, ahogy azt Kínában, Vietnamban vagy Thaiföldön szokás, de így valószínűleg még izgalmasabb, mintha csak másolnának.

Három konyha különböző stílusát vizsgáltuk,

kóstoltuk meg, és mindet másért szerettük.

A kínai

Az egész cikk ötlete tulajdonképpen egy új Kolosy téri üzletből indult el. A szerkesztőségbe jövet-menet feltűnt, hogy valami változik a téren és hatalmas örömmel fogadtuk az új gyorséttermet. A környéken ugyan rengeteg az opció az ebédelésre, de egy idő után mindet megunja az ember, és a Bao Box végre tényleg valami teljesen újjal jelentkezett.

Pirítva még jobb Forrás: Bao Box

A zsemleszerű, töltött gombócok egyszerre ismerősek a forma és a kelt tészta miatt, de közben mégis elsőre kicsit idegenek a zöldséges-húsos tölteléknek köszönhetően. A leginkább praktikus stílusú üzlet egyébként nincs egyedül, kicsit korábban nyílt a Móricz Zsigmond téri testvére, és további terjeszkedés várható.

Bár a tulajdonos, Németh Judit valóban Kínában tanulta meg a baokészítés művészetét, és a férje is kínai,

nem ragaszkodnak mindenáron az autentikus ízekhez.

A technológiát fontosnak tartották, ezért a legjobb gőzölőket vásárolták meg, és a megfelelő liszt kiválasztását is komolyan vették, de ettől függetlenül bátran változtattak az eredeti recepten.

A puha zsömléket a magyar ízlésnek megfelelően pirítva is kínálják, és indiai (curry), illetve japán (terijaki) ízekkel teszik változatosabbá a kínálatot. Az alapjában véve szénhidrátközpontú, de a tésztának köszönhetően nagyon könnyű bao mellé nyers zöldséget is kínálnak minden adaghoz, úgyhogy a tápértéktartalom kiegyensúlyozott.

Menüben is lehet Forrás: Bao Box

Bár a bao Pesten még újdonságnak számít, az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak a vendégek részéről. Eredetileg a 15-40-es korosztályban gondolkodtak célcsoportként, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az idősebbek és a gyerekek is szívesen esznek baót.

Hosszú távon szeretnének ázsiai stílusú mozgóárusítást is bevezetni

– a háttér már adott, mivel a Bao Box zsemlécskéit nem a boltokban, hanem egy háttérüzemben készítik el, így sokkal rugalmasabbak a mennyiség és a választék szempontjából is. De előbb a házhoz szállítás jön, úgyhogy hamarosan beteríthetik az egész várost baóval.

Nekünk a legjobban a marhahúsos bao ízlett, az volt a legkarakteresebb, a vásárlók viszont a csirkésre szavaznak. Érdemes megkóstolni a szintén saját fejlesztésű és gyártású dumplingokat, azaz tésztabatyukat is. Illetve szerettük a házi jeges teákat, ebben a melegben a jázminos-citrusos különösen frissítő.

Cím: Kolosy tér 1/a, Móricz Zsigmond tér 10.
Árak: 200-350/bao

A zsidó

Bár a Bao Box volt az első baobolt, amit a cikk miatt bepróbáltunk, a baóval kapcsolatos első élményünk a Rosensteinnek köszönhető. A mindenki által csak Robiként ismert ifjabbik Rosenstein ugyanis már két évvel ezelőtt bejelentkezett egy csirkepaprikásos verzióval a Budai Gourmet fesztiválon.

Azonnal hatalmas sikert aratott, de a fejlesztés akkor a menübe még nem tudott beépülni, a hajtott változat túlságosan street food stílusú volt az étterembe. Egy másik verzióval azonban az idei fesztiválon újráztak, bemutatták a baoburgert, ami viszont már alkalmasnak mutatkozott a „rendes" étlap számára is.

Stílusosan tálalva Forrás: Origo

Rosensteinék három éve Amerikából, egy New York-i látogatásról hozták haza magukkal a bao iránti rajongást, Eddie Huang brooklyni Baohouse-ban kóstolták meg először. Rögtön beleszerettek, egy körülbelüli receptet szereztek is hozzá, aztán rengeteg videót megnéztek az interneten, hogy rájöjjenek a titkára. Rosenstein Timi, Robi felesége végezte a termékfejlesztést, legalább hat módszerrel kísérletezett, mire megtalálta a nekik legmegfelelőbbet.

Köretnek is remek Forrás: Origo

Az osztrák gőzgombóchoz hasonló tésztát először felgőzölik, majd lehűtik, fóliába csomagolják, és tálalás előtt - itt jön a csavar! -

libazsírban kisütik.

Általában szaftos sertés- vagy libahússal töltik meg, és a gőzölésnek, majd sütésnek köszönhetően kívül ropogós, belül puha – és mindenhol elképesztően finom. Ez a változat most a heti ajánlatban található meg, wasabis uborkasalátával, és mivel szeretik a vendégek, valószínűleg marad is. A bao tésztáját Rosensteinék köretnek is használják húsok mellé, ott is megállja a helyét.

Bár nekünk nem jutott volna magunktól eszünkbe, Robi szerint az ázsiai és a zsidó konyha egyáltalán nem áll olyan messze egymástól, ezért is érzi helyénvalónak a baót a Rosensteinben. Véleményét számos vietnami és kínai vendég is osztja, akik rendszeresen visszatérnek a „hazai" ízek miatt.

A téli étlapra egy meglepetés édes baót terveznek, egész konkrétan flódnit szeretnének elrejteni a belsejében. Erre aztán végképp kíváncsiak vagyunk, különösen a Gourmet-n bemutatott flódniszivar tökéletessége után.

Cím: 1087 Mosonyi utca 3.
Árak: 3-4000 forint

A hipszter

Mivel a bao az egyik legerősebb trend világszerte a gasztronómiában, Budapesten meg a romkocsma a menő, valahol el volt rendelve, hogy ez a két dolog egymásra találjon. Persze a Baotifult megnyitni a Szabadság téren, a régi tévészékházban azért nem volt egyszerű, de Pallagi Petra és Nagyházi Péter nagyon akarták.

Berlinben találkoztak először a baóval, és rögtön meglátták benne a lehetőséget. A receptet az internetről szedték le, aztán

9 hónapig hetente háromszor megfőzték, amíg végre olyan lett, amilyennek akarták.

Háromszor kelesztik meg a tésztát, hogy elérje a vágyott pillekönnyű, levegős állagot, és Nagyháziék is eredeti bambuszgőzölőt használnak az autentikus élmény érdekében.

A nem túl fotogén tajvani, háttérben a bajnok dumpling Forrás: Origo

A Baotiful a tajvani típusú, félbehajtott baót képviseli a pesti belvárosban, de a kreációk természetesen itt is inkább fúziósak.

A tulajdonosok és a mi kedvencünk is egyértelműen a malaccsászárral készülő gua bao,

de van csirkés és kacsás változat is. Egy másik pompás megoldás az enyhén csípős kimcsiburger, ami a hamburgerek mezőnyében is elég jól áll szerintünk.

Burgerként is megállja a helyét Forrás: Origo

A tavaly novemberben megnyitott Baotiful hamar népszerű lett, a finom és jó árú étel mellett az elhelyezkedésnek, a terasznak és az ebédmenünek is köszönhetően. Mivel a Baotiful is rendelkezik háttérkonyhával, a fejlesztés is könnyebb. Például elképzelhető, hogy Nagyházi egyik kedvenc étele,

a körömpörkölt is feltűnhet egyszer csak az étlapon, persze baósítva.

A Baotiful is kínál dumplingot, tésztás batyut, ami jó kísérő lehet a baók mellé, ahogy az - egyébként nem sok helyen elérhető - ázsiai sörök is remekül passzolnak az ételekhez.

Cím: 1054 Szabadság tér 17.
Árak: gua bao – 690 forint

És hogy akkor melyik bao a legjobb? A három helyet már csak az árfekvésben és a stílusban lévő különbségek miatt sem lenne szerencsés összehasonlítani, akit érdekel, annak muszáj lesz kipróbálnia.