Főzünk, fotózunk, megosztunk, aztán eszünk

The Famous Grouse skót whisky gasztrofotó pályázat
Whisky inspirálta fogások fotóit várják
Vágólapra másolva!
Az ételfotózás, bár könnyűnek tűnik, nagyon nehéz feladat. Vannak olyan food stylistok, akik mindenféle, tányérba nem való dolgokkal machinálnak: különböző fixálók, színezékek, az ételbe applikált műanyag „támasztékok" segítik, hogy egy-egy fotózásra váró fogás percek, órák hosszat frissnek, kívánatosnak tűnjön, vagy éppen a tejszínhab még másnap is eredeti formáját mutassa a tortán.
Vágólapra másolva!

Persze van a másik csoport, aki amellett, hogy elhivatott gasztroblogger, profikat megszégyenítő fotókat készít az igazi, ehető ételekől, persze gyakran valamilyen alkalmazás segítségével, de ez a végeredményből mit sem von le.

Hozzávetőlegesen 600 millióan osztják meg naponta élményeiket, ételfotóikat a közösségi hálókon,

a #food, #foodporn benne van a leggyakrabban használt hashtagek listájában.

Ebből indult ki az egyik skót italgyártó; gasztrofotó pályázatot hirdetett. A pályázónak whisky inspirálta ételeket, gasztronómiai kalandokat megörökítő fotókat kell feltöltenie saját Instagram-oldalára. A megosztott képekből első körben Bánhalmi Norbert fotós és Péter Anna, a Malackaraj gasztrobloggere válogat, majd a húsz legjobbnak ítélt fénykép közül a közönség szavazza meg az első három helyezettet. A nyertesek belépőt kapnak a Gourmet Fesztiválra, az első helyezett pedig egy értékes fényképezőgépet vihet haza. A közönség a „The Famous Grouse Gourmet Pillanatok" Facebook-alkalmazással voksolhat.

Whisky inspirálta fogások fotóit várják Forrás: Bánhalmi Norbert

Szerintem az igazán jó kép alternatív és különleges nézőpontból készül, ami hatással van a nézőre.

Kiemelném a színek harmóniáját és játékát. A kép legyen egyedi. Nem baj, ha innovatív, csak értsük, és érezzük, hogy mit szeretne közölni az alkotó." – osztotta meg tippjeit a zsűri fotós tagja, Bánhalmi Norbert.

A zsűri másik tagja, a Malackaraj blog szerzője elmondta:

Nagyon örültem a felkérésnek, mert sokat főzök kiváló minőségű alkoholos italokkal, remekül működnek fűszerként is. A versenyzőket is ilyen fogások készítésére bíztatnám, és a kampány során ebben fogok nekik segíteni ötletek, ízpárok bemutatásával."

Szavazni 2017.04.26-án éjfélig lehet. A kampány szabályzata, a további részletek elérhetőek a The Famous Grouse hivatalos Facebook-oldalán.