Olcsó húsok, megfizethetetlenül jó hangulat

2015.03.01. 18:29

Ahová lépünk, kolbászok lógnak, alattuk szalonnák sorakoznak. A nyárson malacok pörögnek, mellettük lassan megsülő birkák vicsorognak a parázs fölött. Délben meghozzák a Guinness-rekorder kolbászt: az idei 2031 méter hosszú lett. Tudják miért pont ennyi?

A vajdasági, dél-bácskai Turiában (Turija) 31. alkalommal rendezték meg február 28-án a Kobasicijadát, azaz a legendás kolbászfesztivált. Szinte egész Szerbiából, Horvátországból és Magyarországról érkeznek vendégek, résztvevők – érdemes is megnézni, hiszen csak egy órányira van a magyar határtól.

Az élmény páratlan. A Balkán irányában elhagyni az Európai Uniót mindig izgalmas, pláne, ha gasztronómiáról van szó. Senki nem görcsöl, nincs túlszabályozva, ide nem ért el a brüsszeli hivatalnokok unalma. Valahogy még a furakodás is lazább. Igazi tumultus viszont nincs: a falu több utcáját árusok, kolbászsütők, lazán a fűbe telepített üstök szegélyezik – rengeteg ember van, de szétoszlik, nincs bezárva egy sportcsarnokba vagy térre.

Görgessék végig nagyképes válogatásunkat: rengeteg fotó vár önökre, amelyekből szinte kilóg a füstölt áru, a sülő hús, a parázsra cseppenő zsír illata. Ha tetszik, jövőre ki ne hagyják, ritka az ilyen jó hangulatú, laza zsírorgia.

Házi sonkák a Zastaván. 3000 forintért adták kilóját, mindkettő érlelt volt - a sötétebb az öregebbFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Turiai cipőkanál, mint fesztiválemlék. Ilyet sem láttunk még máshol, de legalább megtudtuk, hogy ez a 31. ilyen rendezvényFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Figyeljük meg az összhangot: szlovén Tomos moped és kézműves nádszatyor, hogy legyen mivel hazavinni a kolbásztFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Disznó és birka két jó barát, együtt pörögnek a parázságy felettFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A lufiárusok mindenütt ott vannak. Háttérben a turiai polgármesteri hivatalFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Uniósszabvány-disznóelektrosokk. A képen a gyártók is láthatók. Az eszköz egy motoros gumimarkolat, némi fém meg egy kis kábel csodálatos házasságaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Harmonikás és a pljeszkavicát zabáló vendégFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Szerbia, Turia, Turija, 31. kolbászfesztivál, a Guinness-rekordra vár a tömegFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Tangózó pár a Mirjana kocsmábanFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Guinness-rekordot döntöttek a 2031 méter hosszú kolbásszalFotó: Dudás Szabolcs - Origo
A megsült húsokat villámgyorsan feldarabolták. Nem volt pihenés, állandóan voltak vevőkFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Édességárusító hellyé átalakított Piaggio Ape motoros tricikliFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Vattacukor 2.0 - figyelik a formákat és a színösszhangot?Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Illatos, friss töpörtyű: volt, aki hazavitte, volt, aki a helyszínen ropogtatta zacskóból. Mindkettőt maximálisan megértjükFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ilyet sem láttunk még: frissen faragott nyársat szúrt a kolbászba, hogy könnyebb legyen forgatni, majd megenni isFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Sült hal zsírban eltéve: csodás ötlet, ezt nekünk is ki kell próbálnunkFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Csalogató festmények a bódé oldalánFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Az dinárban kiírt árakat durván hárommal kell szorozni. Gasztroturistáknak megfizethető a buliFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Készül a halászlé. Turia a Ferenc-csatorna mellet fekszik. A Duna-Tisza kanális mentén nem gond a horgászatFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Jönnek a táncosok. Turia szerb falu, mindig is az volt, lakosainak csupán tíz százaléka nem szerb nemzetiségűFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Kilója 1500 forint? Azért az nem rossz ár. Úgy látszik, nagy bevásárláshoz el kell hagyni az Európai UniótFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Fut a jány...Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
...de ugrik utána a legényFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Fintorog az árus, csípi a szemét a kolbászfesztivál helyenként hatalmas füstje. Tíz méterenként ég a tűz, és izzik a parázsFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Több helyen disznót is vágtak, ebbe a szép tócsába a játszótéren futottunk bele. Kíváncsi vagyok mikorra takarítják el az apró nyomokatFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A fogaiban igen, a lufik között nem mutatkozott hiány. Az árusok slágere a kis, tolattyús síp volt, amellyel több hangmagasságon is lehetett játszani. Nagyon idegesítő a hangjaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ahol csak lehet, tüzet raktak. Ki gulyást, ki pörköltet főzött, de sokan csak töpörtyűt pirítottakFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A szomorú nyugdíjas: a szappanbuborék nem okozott neki örömet, de fancsali arcát nézve másnak sem nagyon támadt vásárlási kedveFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Kulen, a vastag kolbász - érdemes egy rúddal hazahozni. Turia a magyar határtól nagyjából egy órányira van, ha máskor nem, ilyenkor érdemes átrándulniFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Fóliával szegélyezett evős-ivós sátrak is vannak. Vigyázat, bent minden drágább, az italok főleg. A szomszédos kocsmában a felét kérték a birsalmapálinkáértFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Szomorúan néz a birka. Gyengébb idegzetűeknek vagy húst csak feldolgozva ismerőknek tartogat néhány meglepetést a KobasicijadaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Nincsenek óriási sorok, pont annyi a falusi utcákra kitelepült árus, hogy ne kelljen nyomorogni, jut hús mindenkinekFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Egyszerű vurstli: aki kibírja két percig lógva, tapsot kap, és elnyeri a kasszát, 20 eurót. Keveseknek sikerült fennmaradni a csúszós krómacél rúdonFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Magyar ostorosok vezették fel a Guinness-rekord kolbászt. Bevallom féltem, hogy valakinek kiverik a szemét, nem volt sok helyük, de errefelé nem szokás túlaggódni a biztonságotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Megjött a családi a zenekar. A hegedűs kisfiú énekelt is, megpróbálták a balkáni cigányzenét ötvözni a manouche jazz-zel.Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Traktor hozta a kolbászt. Sikerült az új Guinness-rekord, a 2015-ös 2031 méter hosszú lettFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Hat tonna disznót vágtak le, hogy ennyi kolbász legyen belőleFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Zenével köszöntötték a rekordotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A láncdohányos hentes elmondta, hogy háromezer kiló színhús ment bele a bélbeFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ez a boldog férfi vette meg 2015 első adag rekorder kolbászát. Egy métert 500 dinárért árultak. Estére mind elfogyottFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Hogy messziről is üssön, a táncoslányokra felragasztották a világ legnagyobb műszempillájátFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Szabályos sorokban tették a ketrecbe a kolbászt, ezt vették körül a hentesek, és vágtak méteres csíkokatFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Lövölde, mögötte sártenger. Az elmúlt napok esőzései alaposan fellazították a talajt, volt, ahol bokáig ért a mocsárFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Elöl a zöld szakács, mögötte a megsült birkafejek mosolyognakFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Óriási edényben sültek az olajba való ételek, mellette rács, s alatta forró parázs várta a maradékotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Sajtos pljeszkavica pitával: ezért mintegy 700 forintot kellett fizetni. Minden fillérje megérte, nagy volt és rendkívül ízletesFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A 2015-ös kolbászevő verseny indulóiFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Két falat között szemmel tartotta a konkurenciát. Nem volt amúgy erős mezőny, volt aki csak jóllakni ment fel a színpadraFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A büszke győztes, aki természetesen kolbászt kapott nyereményülFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Rögtönzött lakoma a játszótéren. Természetesen zenekar is akadt, hibátlanul tolták a vajdasági muzsikát, amiben néha magyar népdalfoszlányok is felbukkantakFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Ez a kínai daráló már sokat látott, de még sokat is fog: a disznóölő verseny szolgálati eszköze volt, mindenki ezzel dolgozottFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Meghozták a disznót, kistraktorral, vályúban. Az egymást követő böllércsapatok feladata az volt, hogy előbb tisztítsák meg, lógassák föl. Akkor bekapcsolták a stoppert. és amíg az első kolbász be nem került a sercegő zsírba, mért az óraFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Mifelénk nem így csinálják. Alig pörzsöltek, helyette kádban forrázták körbe a disznótFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Munkában a szerémségi böllérek, akik a sertés bontásától számítva 4 percen belül kolbászt készítenekFotó: Dudás Szabolcs - Origo
A kaparásra kiképzett szerszámmal nemcsak hónalját epilálták, hanem az egész állatotFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A szerémségi böllérek előkészítik a disznót a bontásraFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Itt már mér a stopper. A szerb srác félelmetes sebességgel szétkapta a disznótFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Amíg az egyik szeletelt, a másik már a kolbászhúst daráltaFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Nem fogják elhinni. Onanntól, hogy lógott a disznó, és indult az időmérés, mindössze 3 perc 32 másodperc kellett ahhoz, hogy az első kolbászt elkezdjék sütni. Még nézni is hihetetlen voltFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Főleg köszörűkövek voltak a kiskocsin. Egy vevőt sem láttunk nála egész nap, de nagyon türelmesen várakozottFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Szemtől szemben a zöld szakáccsal - volt olyan gyerek, aki megijedt a furcsa bőrszínű séftőlFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc