Pacalleves kolozsváriasan

Irénke pacalja
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

  • 1 kg pacal,
  • 1 kg marhacsont (ritka)
  • 20 dkg hagyma
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg gyökér
  • 5 dkg zeller
  • 2 g töröttbors
  • tárkonyecet
  • 10 dkg kukoricaliszt,
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejszín

A pacalt megmossuk, sóval bedörzsöljük és kukoricaliszttel megszórva állni hagyjuk. 1-2 óra múlva ismét megmossuk, fazékba tesszük és 4 l forró vízbe helyezve 1 órán át fozzük. Ekkor a vizet kicseréljük rajta, hozzáadjuk a marhacsontot, az összevágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, 3 órán át lassú tuzön fozzük. Ha a pacal már teljesen megpuhult, leszurjük, a csontot eltávolítjuk és a pacalt vékony csíkokra vágjuk. A zöldséget átpasszírozzuk és a pacallal együtt visszahelyezzük a levébe. A tojássárgáját a tejszínnel a levesestálban elkeverjük, közben forró levessel óvatosan higítjuk, majd rámerjük a levest. Borsozzuk, ecetezzük ás tálaljuk.