Hideg levesek egy meleg délutánra

2014.06.01. 10:42

A spanyol gazpacho mintájára rengetegféle, főzés nélkül, pár perc alatt összedobható, vitaminokban gazdag és finom levest készíthetnek főzés nélkül.

Az alap

A gazpacho nem simán összeturmixolt zöldségek egy tányérba töltve, hanem tisztességesen besűrített leves. Méghozzá liszttel, de nem úgy, ahogy megszokták, habarás, rántás formájában, hanem szikkadt kenyérrel. Erre alapul az ajo blanco, a szintén spanyol fokhagymaleves, de ott ez kiegészül mandulával. A gazpacho és az ajo blanco receptjeit a linkeken találja, itt most hasonló elven alapuló leveseket mutatunk a nyári sütés-főzés megkönnyítésére. (+1: salmorejo, hideg paradicsomleves)

Forrás: Táfelspicc

Spenót kókusztejjel

20 dkg spenót leszárazva, leforrázva, összetépkedve
4 dl kókusztej
1 lime leve
1/2 lime reszelt héja
csilipaprika

A spenót felét összeturmixolom a kókusztejjel, hozzáadom a lime levét, reszelt héját, a többi spenóttal, összevágott csilivel tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Uborka édesköménnyel és füstölt hallal

1 kigyóuborka
1 édeskömény
1/2 dl olívaolaj
1/2 szikkadt zsemle
1/2 dl finom ecet, ha lehet, sherry
1 ekanál frissen reszelt torma
1 csokor kapor
só, bors
füstölt hal betétnek

A zsemlét, az uborkát és a köményt összevágom, meglocsolom az ecettel, olívával és besózom, borsozom. Behűtöm fél napra. Elkeverem a tormával, leturmixolom és friss, finomra vágott kaporral és füstölt hallal tálalom.

Forrás: Táfelspicc

 Uborka és avokádó

1 kisebb kígyóuborka
1 avokádó
1/2 szikkadt zsemle n
1 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
1 ekanál finomra vágott hagyma
1 kis gerezd fokhagyma összevágva
1/2 dl finom ecet, ha lehet, sherry
só, bors

Az uborkát felszeletelem, lesózom, borsozom, elkeverem az összetépett zsemlével, hagymákkal, az ecettel, olívával, fél napra lehűtöm. Az avokádóval pépesítem, pirospaprikával megszórva tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Joghurtos sóskaleves

10 dkg leszárazott sóska megmosva
3 dl görög joghurt
1 lime leve
5 dkg méz
pisztácia

A sóskaleveleket leforrázom, lecsöpögtetem. Összeturmixolom a joghurttal, mézzel. Lime levével meglocsolva, durvára vágott pisztáciával megszórva tálalom. 

Zöldborsó édesköménnyel és szőlővel

20 dkg zöldborsó
10 dkg édeskömény
10 dkg kimagozott fehér szőlő
2 dl savó
2 szál kakukkfű levelei
só, bors
1 dl olívaolaj
1/2 szikkadt zsemle
1/2 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat a szőlő felével pépesítem és a szőlővel díszítve tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Avokádó szárított paradicsommal

1 érett avokádó
1 ekanál finomra vágott vöröshagyma
1 kis csilipaprika
4 szál koriander finomra vágva
6 db olajban eltett szárított paradicsom
1/2 dl olívaolaj
1 lime leve
3-4 dl paradicsomvíz (a paradicsom kimagozásakor lecsöpögő lé)

A szárított paradicsomokon és a korianderen kívül mindent pépesítek, és a paradicsommal és korianderrel, tortillacsipsszel tálalom.

Forrás: Táfelspicc

Répa kókusztejjel

2 répa megtisztítva, összedarabolva
1 répa  finomra kockázva
3 dl kókusztej
1 kkanál frissen reszelt gyömbér
1 tkanál curry
1 kis gerezd fokhagyma
1 kis darab csilipaprika

Az alapanyagokat összeturmixolom, a répakockákat belekeverem és tálalom.

Spenót tahinivel

20 dkg spenót leszárazva, megmosva, leforrázva
1/2 dl olívaolaj
1/2 dl finom ecet, lehetőleg sherry
3 dkg tahini
só, bors
1 doboz csicseriborsó konzervből, lecsöpögtetve

A spenótot leforrázom annyi vízzel, ami ellepi. Sózom, a tahinivel, olajjal, ecettel összeturmixolom, betétnek adom hozzá a csicseriborsót, csípős fűszerpaprikával megszórom.