Unja a vizet? Igyon jeges, házi szörpöket!

házi szörp receptek
Savanykás-édes, és hideg
Vágólapra másolva!
Iszonyú meleg van. Azt már mindenki tudja, hogy ilyenkor több folyadék kell, mint amennyit magunktól bevinnénk, de hogyan, ha unjuk a vizet? Szörppel, sok, finom házi szörppel. 
Vágólapra másolva!

Málnát főzök meggyből, mondják a nénik a falunkban, amely mondat elsőre feladványnak tűnhet, de jobban belegondolva egyáltalán nem az. A málnaszörp ugyanis a szörp prototípusa. A málna tehát szörpöt jelent, magyarul

egyszerűen szörpfőzésre készülnek.

Még szerencse, hogy a gyümölcsszezon egybeesik azzal az időszakkal, amikor állandóan szomjasak vagyunk, de az egyszerű víztől már rosszul vagyunk, a limonádé is kezd kissé unalmassá válni, a bolti szörpök pedig általában brutálisan édesek.

Forrás: Ács Bori

Vagy tele vannak műanyaggal, vagy méregdrágák, és a szánk is csak összeragad utána, nemhogy a szomjat oltaná. A rovat itt található tesztjében olvashat mindent el arról, miért és hogyan rosszak a bolti málnaszörpök. Szörpöt főzni otthon rejtélyes oknál fogva mostanában nem olyan menő, mint mondjuk chiapudingot keverni, pedig a kocsmák és bisztrók mind szörpökkel és különleges, ízesített limonádékkal nyomulnak ilyenkor, méghozzá elég nagy sikerrel.

Barackból is finom szörp készül Forrás: Ács Bori

Otthon nem isszuk, ha beülünk valahová akkor mégis - rejtélyesen működik az ember, mindenesetre nálunk most

és ezt mindenki nagyon élvezi, nem is száradunk ki a hirtelen jött kánikulában.

Gyömbérszörp

A gyömbér ugyan nem szezonális alapanyag, friss, kicsit csípős íze mégis ilyenkor, melegben esik a legjobban. Azért is nagyon hasznos, ha főzök belőle egy üveggel nyáron, mert

a kész szirupból aztán sokféle ital készíthető a szerint, mivel keverem.

Ha szódavizet öntök rá, olyan lesz, mint a gyömbérsör, ha citromlével keverem, gyömbéres limonádé lesz belőle, sőt: jegesteákat is jól fel lehet dobni vele. A gyümölcsszörpök közül a meggyhez és a barackhoz is jól illik néhány csepp belőle.

Kicsit csíp Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • maroknyi gyömbér
  • egy citrom leve
  • egy liter víz
  • 100 gramm cukor (ízlés szerint lehet több)

A gyömbért egy kiskanál segítségével megpucolom, majd vékonyan felszeletelem. Kis lábosba teszem. Ráfacsarom a citromlevet, hozzáadom a vizet és a cukrot, majd az egészet felforralom. Néhány percig főzöm, majd lefedem, és állni hagyom egy órán át. Leszűröm, és üvegbe öntöm.

Kulcskérdés: a cukor

Az összes gyümölcsszörp elkészítésénél egyetlen fontos kérdés van, ez pedig a cukor mennyisége. A klasszikus receptek két rész gyümölcshöz egy rész cukrot javasolnak,

ez iszonyatosan sok,

még akkor is, ha egy pohár szörphöz csak egy ujjnyi szirupot használok.

házi szörpreceptek Forrás: Ács Bori

Szerintem itt semmiképp nem recepthez, hanem gyümölcshöz, annak fajtájához és édességéhez kell viszonyítani. Őszibarackhoz, ha az igazán édes és érett, csak egy szórásnyi cukrot tennék, meggyhez is keveset, sőt a jó málna sem kíván sok édesítést.

Gyümölcsszörp-technológiák

Három fő módszer van szokásban, ha gyümölcsszörp-készítésről van szó: az egyik nyersen, a másik főzve nyeri ki a levet a gyümölcsből. A harmadik a lekvárfőzéssel köti össze a dolgot. Felteszi főni a gyümölcsöt a cukorral, majd mikor az levet ereszt, lemeri szörpnek az összegyűlt folyadékot, a maradékot pedig lekvárrá, dzsemmé főzi.

Nyersen vagy főzve is készülhet Forrás: Ács Bori

Az első két módszert kipróbáltuk, és nem igazán volt érezhető a különbség, holott a nyers szörp nyilvánvalóan értékesebb tápanyagtartalmi szempontból. Mindenki válassza tehát azt az eljárást, amelyik neki tetszik. A lent éppen meggyel leírt módszerek ugyanígy alkalmazhatók más gyümölcsökre is, a lényeg, hogy a cukor tartalmát mindig a gyümölcs édességéhez igazítsuk.

Szűrni vagy nem szűrni

A gyümölcs fajtájától függ, ragaszkodunk-e a szűréshez. A málnát, szedret és ribizlit nyilván szigorúbban kell szűrni a kis szőröcskék és a sok apró mag miatt. A meggyet és a barackot - ha jó erős turmixgépben dolgoztuk össze - akár szűretlenül is lehet hagyni.

Gyümölcsszörp - alaprecept

Savanykás-édes, és hideg Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kg meggy/málna/szeder/ribizli
  • 100 gramm cukor (ízlés szerint több)
  • fél liter víz
  • fél citrom leve

Főzve:

A meggyet kimagozom, elkeverem a cukorral, és lefedve állni hagyom egy éjszakán, de legalább néhány órán át.

Semmi nem jobb ennél ilyen időben Forrás: Ács Bori

Aprítógépben leturmixolom, majd a citrom levével együtt felforralom, és fél órán keresztül főzöm. Szűrőn keresztül - vagy közvetlenül - egy tiszta üvegbe öntöm.

A szűrőben maradt gyümölcshúst is alaposan kinyomkodom, és nem dobom ki, süteménybe, piskótába vagy egyszerűen joghurtba, müzlibe keverve jó helye lesz.

Nyersen:

A meggyet kimagozom, elkeverem a cukorral, majd egy nagy edény fölött laza szövésű konyharuhába vagy gézbe teszem, batyut kötök belőle, a batyut a csapra vagy a tál fölé helyezett fakanálra kötöm, és hagyom lecsöpögni. Ez egy éjszaka vagy egy nap alatt megy végbe. A megmaradt gyümölcshúst is nagyon alaposan kinyomkodom. A tálban gyűlt lé a szörp, azután ezt töltöm tiszta üvegbe. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy nem kell utána szűrni.

Barackszörp

Csak nagyon érett barackból szabad Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kg őszibarack
  • néhány kanál cukor
  • fél liter víz

A barack héját lehúzom, magját eltávolítom. Megszórom a cukorral, elkeverem, és néhány órán vagy egy éjszakán át hagyom állni. Hozzáadom a vizet, leturmixolom, steril üvegekbe töltöm.

Levendulaszörp

Egy időben óriási hájp volt minden, ami levendulás - a limonádétól a süteményeken és a fröccsön át egészen a tihanyi kávézók levendulás tejeskávéjáig. Na, ez utóbbit már enyhe túlzásnak éreztem, de néhány csepp levendulaszörp tényleg jól feldobja a limonádét, vizet vagy a többi gyümölcsszörpöt. Ez voltaképpen egy szirup, éppen ezért a pohárba majd elég csak néhány csepp belőle.

Levendulás limonádé Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy csokor levendulavirág
  • 1 liter víz
  • fél kg cukor
  • egy teáskanál citromsav

A cukrot és a citromsavat a vízzel felforralom, és addig főzöm, míg fel nem oldódik a cukor a vízben. A levendulavirágokat lemorzsolom a száráról, és a meleg szirupba keverem.

Virág a pohárban Forrás: Ács Bori

Lefedve állni hagyom egy éjszakán át. Másnap üvegbe szűröm.

Nem üvegben, fagyban

Ha parázik a penésztől, és inkább bízik a fagyasztóban, mint a steril üvegben, próbálja ki a fagyasztós módszert. Kell hozzá jégkockatartó, ami lehet zacskós is akár. Ebbe kell tölteni a kész, ha előtte főztük, akkor már lehűlt szörpöt. Fogyasztáskor egy-két kocka megy a pohár aljába, ráöntöm a vizet, és kész. Ennek a módszernek további óriási előnye, hogy a víz nemcsak ízes lesz, de le is hűl.