Konyhában ki az a Zsülike?

julienne
Vágólapra másolva!
"A julienne-re vágott sárgarépát beleszórom a serpenyőbe" - mondja a tetszőleges szakácskönyv, de hogy a julienne-t hogyan lehet könnyen vágni, nem mindenki tudja. Elő a borotvaéles késeket, megmutatjuk.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

1. A megpucolt sárgarépa két végét levágom, és a zöldséget a kívánt hosszúságúra darabolom.

Forrás: Táfelspicc

2. A kör négyszögesítésének első lépéseként levágom a henger egyik oldalát

Forrás: Táfelspicc

3. Aztán a másik hármat is. így kapok egy körülbelül négyzet alapú hasábot

Forrás: Táfelspicc

4. A hasábot hosszában lapjára vágom

Forrás: Táfelspicc

5. A lapokat egymásra helyezem

Forrás: Táfelspicc

6. Most hosszanti irányban elkezdem fölszeletelni az egymáson levő lapokat. itt válik el a szar a májtól, a jó kés a szemétre való kusztorától: ha a késünk nem borotvaéles, akkor a lapok szétcsúsznak, nem lehet rendesen gyufaszálakat vágni. Készen vagyunk, ez az a Zsülike, amit beleszórok a serpenyőbe.