A tökéletes somlói galuska

Vágólapra másolva!
Macaront készíteni nehéz? Hagyjuk már, a somlói galuska sokkal, de sokkal munkaigényesebb édesség. Cserébe menőbb, finomabb, és ha megfelelő alapanyagokból készítik el - csak úgy érdemes - akkor az egyik legjobb magyar süteményt kapják.
Vágólapra másolva!

Elnevezéséhez több legenda fűződik, az egyik szerint a fóti Somlyó dombról kapta a nevét, egy másik szerint az édességet megalkotó cukrász felesége volt somlói lány, ezért innen ered. A somlói galuskát az 1950-es évek végén a Gundel étterem akkori főpincére, Gollerits Károly találta ki, majd Szőcs József Béla cukrászmester alkotta meg a süteményt, amelyet az 1958-as világkiállításon mutattak be.

Somlói galuska Forrás: Táfelspicc

De mi vele a baj?

A magyar cukrásztermékek két jellemzője sújtja ezt is: az egyik, hogy az eredeti recept alapján elkészítve bonyolultak, időigényesek, kiváló alapanyagokat igényelnek, cserébe a végeredmény leveri az összes cronutba töltött medvehagymát, kézműves, háztáji levendulamacaront vagy eredettvédett sütinyalókát. A másik az, hogy ezeket a lépéseket kispórolják, meggyalázzák, így csak testetlen, kényelmi- és pótmegoldásokkal operáló süteményt kapunk.

A somlói tökéletesen alkalmas a cukrászdai nemeshulladék újrahasznosítására, ráadásul mivel alapanyagai drágák, ezért azoknak már rég van olcsóbb helyettesük. Így a somlóiba simán bele lehet -és szokták- nyomni a dejót, rumaromát, pudingokat, növényi tejszínhabot, és tortabevonót is.

Az interneten is rengeteg félreértelmezett somlói receptet találunk a csokoládépudingostól a hamis, egyszerű, gyors, muffinos, babapiskótás receptekig, amelyek egy külön pszeudó-somlói univerzumot alkotnak az online receptkeresők legsötétebb bugyraiban.

Az viszont még ijesztőbb, hogy a dobozba került, legtöbbször csak a kakaós öntettől szottyos, kásásra ázott piskótadarabokat (nyilván csak sima, a kakaó és a dió drága), diópótlóval megszórt, vanillines pudingporral és növényi tejszínnel ékesített gejl pótsüteményként találjuk cukrászdák, éjjel-nappalik, benzinkutak hűtőiben. Ha nem találtak a környező cukrászdákban finom somlóit, akkor a macaron és a többi hülyeség helyett ezt készítsék el, mert minden egyes konyhai munkával töltött percet megér. A leírás cikk-hosszúságú, ezért a következő oldalon találják, de ne riassza el önöket. A lapok hamar kisülnek, a krémek gyorsan elkészülnek, az egész másfél óra aktív munkát vesz igénybe, nem fél napot, és a végeredmény így lesz egyszerre édes, kesernyés, megnyugtató, határzott, nosztalgikus comfort food.

Nincs mese, készítenünk kell egy komplett tortát, amelyet pihentetünk, majd másnap csokoládéval és habbal egészítünk ki. Már az alapanyagok listája is rettentő hosszú, de minden alkotóeleme könnyen elkészíthető.

Tehát recept a hajtás után.