Kiosztották a webes Oscar-díjakat

Vágólapra másolva!
Június 19-én immáron hatodik alkalommal, összesen harminchárom kategóriában.adták át a világ legjobb és legkedveltebb weboldalainak járó díjat, a Webby-t. Kategóriáként a zsűri által kiválasztott nyertes mellett egy-egy közönségdíjat is kiosztottak.
Vágólapra másolva!

Újdonság, hogy idén a szokásos 30 kategórián (például egészség, humor, politika, film) kívül további három külön kategóriában a Nielsen/Netratings által szponzorált díjakat osztották ki a leglátogatottabb weboldalaknak, többek között az AOL.com-nak, illetve a Yahoo! portálnak. Minden egyes kategóriában a zsűri által kiválasztott nyertes mellett egy-egy közönségdíjat is kiosztottak, kivéve az előbb említett, látogatottsági adatokon alapuló kategóriák esetében.

Tiffany Shlain, a Webby Awards alapítója elnöke a díjkiosztó gálán elmondta: “Miután naponta több millió új felhasználó csatlakozik az internetre, úgy gondolják, hogy fel kell ismerni, hogy az emberek mely weboldalakat látogatják legszívesebben, és ezeket alapul véve kell kialakítani az iparág szabványait.”

A nyertesek listája igencsak terjedelmes: immáron sokadszorra győztese a humor kategóriának az angol TheOnion.com az akadémia és a közönség szavazatai alapján egyaránt. A legjobb online áruháznak járó díjat idén az Amazon.com kaparintotta meg, de három darab Webby-vel távozhattak a Google.com internetes kereső képviselői is a jeles eseményről. A netes művészet kategória közönségdíját a DeviantART.com-nak ítélték oda, a legjobb internetes híroldal pedig az akadémiai zsűri döntése szerint idén a BBC News lett. A tudományos oldalak közül a NASA egyik weboldalának készítői vihettek haza egy Webby-t, míg az utazás kategória mindkét webes Oscarját a Lonely Planet nyerte el.

Korábban:

Kiosztották a Webbyt, a web Oscar-díját

Webby Awards 2000: a weboldalak Oscar díja