200 GB-os merevlemez a WD-től

Vágólapra másolva!
A Western Digital (WD) megkezdte legújabb, 120 és 200 GB-os tárkapacitású, asztali számítógépekbe és munkaállomásokba szánt Caviar merevlemezeinek szállítását a forgalmazók felé.
Vágólapra másolva!

A Drivezilla nevet viselő, percenkénti 7200-as fordulatszámú, Ultra ATA/100-as interfésszel és 2 MB-os pufferrel felszerelt winchesterek belsejében 66,7 GB adat tárolására alkalmas lemezek találhatók. (120 GB-os változat esetében kettő, a 200 GB kapacitásúnál pedig három darab.)

A Caviar termékcsalád legújabb tagjait a Western Digital felsőkategóriás PC-kbe szánja, amelyek belsejébe napjainkban leginkább maximum 120 GB-os merevlemezeket helyeznek el a számítógépgyártók.

A Western Digital egyébként egy speciális vezérlőkártyát és szoftvert is mellékel az új meghajtókhoz, mivel a 137 GB-nál nagyobb kapacitású HDD-ket a régebbi operációs rendszerek pedig maguktól egyáltalán nem, a Windows XP csak az augusztusban megjelenő első javítócsomag telepítése után tudja majd kezelni.

A WD várakozásai szerint leginkább azon felhasználók választása esik majd a Drivezilla merevlemezekre, akik személyi számítógépeiket video- vagy fotószerkesztésre, illetve egyéb multimédiás feladatok végrehajtására használják.

A konkurens gyártók a WD-hez hasonlóan már elérték winchestereikben a 60 GB-os lemezenkénti kapacitást, ám eddig egyikük sem dobott piacra 160 GB-nál több adat tárolására alkalmas meghajtókat. A Drivezillák legközelebbi versenytársa a Maxtor D540X típusjelzésű winchestere, amely 160 GB adat tárolására képes, ám a benne lévő lemezeket csak percenkénti 5400-as fordulattal pörgeti, így az adatátviteli sebességet illetően alulmarad a két új Caviarral szemben.

400 dolláros árával a WD Drivezilla meghajtó némileg drágább lesz a piacra frissen bekerülő új merevlemez-modelleknél. A gyártó közlése szerint hamarosan elérhető lesz kiskereskedelmi és az online áruházakban, új asztali PC-kben pedig várhatóan még a harmadik negyedév során megjelenhet.