Bloggolásért rúgták ki az újságírót

Vágólapra másolva!
Egy amerikai újságírónak távoznia kellett állásából, amiért online naplót vezetett. Felettese szerint a bloggolás összeegyeztethetetlen a médiában való szerepléssel.
Vágólapra másolva!

Steve Olafson 16 év után kényszerült távozni a Houston Chronicle című napilaptól, miután fény derült rá, hogy internetes naplójában (weblog, blog) személyes véleményét olyan témákkal kapcsolatban is kifejezte, melyek munkájával kapcsolatban álltak. Honlapján Olafson - Banjo Jones néven - közéleti, sporttal kapcsolatos és politikai híreket kommentált, "médiafigyelőként" pedig sok esetben könnyed hangvételben kritizálta a média szereplőit, illetve országos és helyi sajtóorgánumokat.

The Brazosport Newshttp://brazosportnews.blogspot.com

Olafson több mint egy évig írta weblogját, egészen az idei júliusig, amikor is az egyik - szintén Olafson célkeresztjébe kerülő - helyi lap szerkesztője értesítette felettesét Banjo Jones és a The Brazosport News nevű honlap létezéséről. A Houston Chronicle főszerkesztője ekkor először állásából felfüggesztette a 48 éves újságírót, majd néhány nappal később közölték vele, hogy végleg távoznia kell. A főszerkesztő, Jeff Cohen Olafsonnak kifejtette, hogy egy vezető napilap munkatársánál az efféle gonzo-újságírás - mégha nem is valódi névvel - nem engedhető meg. Hasonlóképpen vélekedett az Olafsont "feldobó" Brazosport Facts című újság szerkesztője, aki szerint a helyi viszonyok között közismert újságíró etikátlanul járt el a weblog írásával.

A weblogot feleségével közösen készítő, jelenleg állástalan újságíró úgy gondolja, hogy a bloggolás nem befolyásolta ítélőképességét és a Houston Chronicle-nál végzett munkájának minőségét sem csökkentette. Olafson honlapja, a Brazosport News jelenleg is elérhető.